Minimalni sistemski zahtijevi za Half-Life: Alyx i lista kompatibilnih VR uređaja

Minimalni sistemski zahtijevi za Half-Life: Alyx i lista kompatibilnih VR uređaja

Valve je prije par dana najavio novu Half-Life igru, ali ne i igru kakvoj se većina nadala. Half-Life: Alyx će (čini se barem za početak) biti VR ekskluziva koju nećemo moći zaigrati na nama svima poznatim standardnim monitorima.

Kao što to i obično biva, većina nije zadovoljna ovom odlukom, ali Valve je vrlo poznat za svoje pomjeranje granica kad su u pitanju video igre. Da, nećete vjerovati, ali Valve je kompanija koja sa svakom novom igrom napravi nešto novo i drugačije u poređenju sa igrama koje su bile dostupne prije nje.

Half-Life: Alyx cilja na isto, a ova VR ekskluziva stiže na Steam u martu mjesecu 2020. godine. Na ovaj trenutak se čekalo 12 godina, a informacije o tome šta će biti potrebno da zaigrate jednu ovakvu igru možete pronaći ispod. Čisto da napomenem da nisu potrebni nikakvi space shuttleovi, te da igra ima sasvim razumne zahtijeve.

Minimalni sistemski zahtijevi za Half-Life: Alyx:

  • OS: Windows 10 64-bit
  • CPU: Intel Core i5-7500 4-Core 3.4 GHz ili AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2 GHz
  • RAM: 12 GB radne memorije
  • GPU VRAM: 6 GB video memorije
  • GPU: GeForce GTX 1060 6GB ili Radeon RX 580 8GB
  • HDD: Nepoznato
  • DX: DirectX 11
  • VR: SteamVR Headset

Prvo da spomenemo lošu stvar. Dakle, kako biste zaigrali novu Half-Life igru biti će vam potrebana ni manje ni više nego PC konfiguracija koja nije stara više od tri godine. Valve kaže da će za stabilno pokretanje igre biti potrebno minimalno 6GB VRAM memorije, tako da iz konkurencije za minimalne specifikacije otpadaju GeForce GTX 1060 3GB i Radeon RX 580 4GB modeli grafičkih kartica.

Ono što je fascinantno jesu zahtijevi za procesorsku stranu priče. Vrlo čudno je vidjeti da jedna moderna igra traži jedan quad-core procesor za ugodno igranje. Ali ako uzmemo u obzir da su gotovo sve igre koje su bazirane na Valveovom Source pokretaču vezane za tzv. single core performans, ovo i nije ništa čudno.

Još jedna čudna stvar jeste ovih 12GB RAM memorije koja je potrebna za pokretanje igre. Vrlo je poznato da većina PC korisnika danas ima “samo” 8GB RAM memorije u svojoj gaming konfiguraciji, što znači da će oni koji budu zainteresovani za novi Half-Life morati dodatno da nadograde svoj hardver.

Jedna dobra stvar za korisnike trenutno dostupnih VR headseta jeste činjenica da će igra raditi na svim SteamVR headsetima. Ovo uključuje skoro svaki Oculus Rift, HTC Vive i Valve Index headset. Igra će također raditi korisnicima Windows Mixer Reality headseta, koji je ujedno i jedna od najjeftinijih opcija.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.