Sony ‘PS4’ je sad druga najprodavanija konzola svih vremena

Sony ‘PS4’ je sad druga najprodavanija konzola svih vremena

Sonyjev PlayStation 4 je postao druga najprodavanija konzola svih vremena, a prije par dana je prešla i originalni PlayStation po broju prodanih konzola. Važno je napomenuti da je originalni PlayStation prodao 102.5 miliona konzola u vrijeme 90-ih i početkom 2000-ih, što je još fascinantije nego prodaja Sonyjeve najnovije konzole.

Sony je potvrdio da je prodao 2.8 miliona PS4 konzola (uključujući i PS4 Pro verziju) u prošlom kvartalu, što je za 1.1 milion konzola manje u odnosu na isti period prošle godine. Novih 2.8 miliona prodanih konzola je bilo sasvim dovoljno da se ista proda u više od 102.8 miliona primjeraka. Trenutni rekord po broju prodanih konzola drži legendarni PS2, o čijoj prodaji PS4 može samo da sanja. PS2 je prodao oko 155 miliona primjeraka isto tako u vremenu kad gaming i nije bio toliko popularan.

Smanjenje prodaje PS4 konzole je dokaz da joj se bliži kraj. Nije samo prodaja konzole smanjena, nego i broj ukupne Sonyjeve gaming zarade se smanjio za čak 35% u odnosu na prošlu godinu. Sony kaže da očekuju prodati 1.5 milion PS4 konzola manje u poređenu sa zamišljenim prodajama za ovu godinu.

Ovogodišnja rasprodaja za kraj godine također neće biti prevelika, s obzirom da je Sony potvrdio da nova PlayStation 5 konzola stiže već krajem 2020. godine. Oni koji budu željeli da nekome poklone nešto vrijedno za PS4 će sasvim sigurno ciljati na poklanjanje samih video igara za ovu platformu, s obzirom da će PS4 igre raditi bez ikakvih problema na novoj PS5 konzoli.

Sony je u manjku od 3% što se prodaje gaming stvari tiče u poređenju sa istim kvartalom prošle godine, te je zabilježio zaradu od $2.56 milijardi. Iako je zarada u svijetu gaminga pala u zadnjih godinu dana, većina drugih divizija je imala malo veći profit u poređenju sa gaming segmentom kompanije. Sony Pictures je zaradio više od $1.75 milijadi na Spider-Man: Far From Home, a prodaja u muzičkom dijelu kompanije se povećala za oko 8%.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.