Ninja Theory najavio novi projekat pomoću kojeg će se liječiti mentalne bolesti

Ninja Theory najavio novi projekat pomoću kojeg će se liječiti mentalne bolesti

Studio pod nazivom Ninja Theory, kreator igre Hellblade: Senua’s Sacrifice i nadolazećeg naslova Bleeding Edge, najavio je novi projekat pod nazivom “The Insight Project”. Ovim projektom Ninja Theory želi pomoći liječenju mentalnih bolesti i održavanju mentalnog zdravlja intenzivnih igrača. Igra Hellblade: Senua’s Sacrifice kritički je ocijenjena kao prikaz borbe protiv mentalnih poremećaja kod pojedinca. Igra prikazuje priču o Senua-i, koja zbog nedostatka znanja ne razumije da pati od psihoze.

Nakon Hellblade projekta, suosnivač i kreativni direktor – Tameem Antoniades i Paul Fletcher – psihijatar i profesor zdravstvene neurologije na univerzitetu u Cambridge-u, zajedno su odlučili pokrenuti “The Insight Project” kako bi nastavili ono što su započeli s Hellblade-om.

Cilj novog projekta je kombinirati znanje umjetnika, naučnika i stručnjaka za mentalno zdravlje kako bi se borili s jednim od najupornijih izazova našeg vremena: mentalnom patnjom. Očekuje se da će za razvoj projekta biti potreban duži vremenski period, ali iz studija su izjavili da će krenuti sa otvorenim i transparentnim pristupom.

Sa tehnologijama kojima tvrtke igara danas raspolažu, omogućujući stvaranje realističnih iskustava, Ninja Theory vjeruje da “The Insight Project” može pomoći ljudima na načine koje nikada prije nisu vidjeli. Razvojni tim sa ovim projektom želi da ljudi pokušaju kontrolisati osjećaj straha, tjeskobe i drugih negativnih iskustava.

Ovaj projekat je vrlo originalan pristup liječenju mentalnog zdravlja. Za neke osobe igre su već neki oblik bijega od njihovih stvarnih problema, pa djeluju kao neka vrsta terapije.

DIPF Arrow

DIPF Arrow

Strastveni igrač FPS igara. Uživam u prirodnim ljepotama, akcijskim pustolovinama i tiče me se sve što ima veze sa svijetom video igara i tehnologije.