Sony registrovao PlayStation imena za čak šest narednih konzola

Sony registrovao PlayStation imena za čak šest narednih konzola

Iako se to možda čini kao uobičajena praksa za većinu kompanija, što više razmišljate o tome, to je zanimljivije. Gemats prenosi da je originalni PS (PlayStation) bio zaštićen trademark znakom 2000. godine, unatoč tome što je sama konzola izašla 1994. PS2 trademark zaštitni znak je registrovan samo godinu dana prije izdavanja, 1999. godine. PS3 je zaštićen trademark znakom 2005. godine, dok je konzola objavljena 2006. godine. PS4 i PS5 zaštićeni su trademark znakom 2006. godine, s izdavanjem PS4 u 2013. Važno je napomenuti da PS5 izlazi sljedeće godine.

Kako vrijeme prolazi, obrazac trgovačke marke pokazuje porast povjerenja japanskog giganta elektronike. Iako nema razloga za pretpostaviti da će Sony ikada napustiti gaming industriju, zanimljivo je vidjeti kako Sony ima  dugoročne planove za svoj brend. Ako se generacije konzola nastave lansirati u sličnom vremenskom okviru kao i prethodnih nekoliko generacija, PS10 nećemo vidjeti do 2055. godine!

Naravno, podnošenje zaštitnog znaka ne znači nužno da kompanija namjerava upotrijebiti to ime – u mnogim slučajevima to je jednostavno mjera predostrožnosti. Ipak, zanimljivo je vidjeti kako Sony osjeća potrebu da zaštiti zaštitni znak ‘PS’, sve do broja 10.

U usporedbi s filmskom i televizijskom industrijom, igranje video igara je još uvijek u podmakloj dobi, pa planiranje unaprijed nikada nije loše. To također znači da, čak i ako PS5 ne uspije, Sony će više nego vjerovatno vratiti zamah s PS6, pružajući igračima nadu da jedna loša konzola neće dovesti do toga da Sony izazi iz industrije.

DIPF GHOST

DIPF GHOST

Content Creator DIPF Balkan Gaming Communityja, veliki fan Middle-Earth video igara i Lord of The Rings filmova.