‘AMD Big Navi’ high-end grafički čip uspješno prošao certifikaciju

‘AMD Big Navi’ high-end grafički čip uspješno prošao certifikaciju

Misteriozna nova AMD Navi grafička kartica je uspješno dobila RRA certifikat. Ovo je onaj veliki i “jaki” model koji se očekuje već neko vrijeme iz AMD-a. AMD komponenta imena “ATI-102-D18802” je uspješno prošla kroz testiranja nacionalne agencije za radio istraživanja Južne Koreje.

Kad na prvi pogled ugledate ATI-102-D18802 vrlo vjerovatno vam to ništa ne znači. Ali, ATI Technologies je kompanija koju je AMD kupio i pretvorio u AMD Radeon diviziju.

Sa druge strane ‘D18’ je kodno ime koje označava Navi grafički procesor, što znači da se ovdje zapravo i radi o AMD grafičkoj kartici prije nego o samom procesorskom modelu. Sami digitalni “simboli” govore o AMD-ovom internom označavanju samih performansi. Tako Navi GPU ‘D18805’ oznaka govori da je ovo dosta jači model u pitanju u poređenju sa recimo ‘D18205’ modelom.

Ukoliko pogledamo na AMD-ov plan lansiranja hardvera, dolazimo do zaključka da je ovo vrlo vjerovatno high-end model Radeon RX Navi grafičkih kartica. Direktorica AMD-a, Lisa Su je još u julu ove godine naglasila da ‘one dolaze’, asocirajući na RDNA2 grafičku arhitekturu druge generacije.

Kad se sve stvari poslože, ovo nam daje itekako dobru sliku o tome šta možemo da očekujemo od next-gen konzola, a koje nam dolaze iduće godine. Ono što sa sigurnošću znamo jeste da će nove konzole imati AMD 8C/16T Zen 2 procesor koji nije nimalo jeftin.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.