Firefox sa novom nadogradnjom dodao detaljni izvještaj praćenja i novi alat za lozinke

Firefox sa novom nadogradnjom dodao detaljni izvještaj praćenja i novi alat za lozinke

Još u junu ove godine Firefox je lansirao poboljšanu zaštitu za praćenje trećih strana dok pregledate sumnjive websajtove na internetu. Enhanced Tracking Protection je alat koji ako ništa pokušava da zaštiti korisnika blokirajući više od hiljadu agencija za praćenje širom svijeta.

Na samoj nadzornoj ploči (dashboard) možete pristupiti samoj sekciji “zaštita privatnosti”, a bez obzira na koji način dođete do nadzorne ploče, prikazat će vam svakodnevni pregled svih kolačića koje je Firefox blokirao i to prema vrsti istih. Isto tako na raspolaganju je i objašnjenje za svaki od četiri različita cilja Firefoxove zaštite, omogućujući vam da saznate više o tome kako funkcionišu. Kao dio današnje nadogadnje, Firefox je također počeo blokirati internetske tragače sa platformi društvenih mreža poput Facebooka i Twittera.

Sa nadzorne ploče zaštite privatnosti možete pristupiti i Firefoxovom upravitelju lozinki koji se zove Lockwise. Lockwise je također dobio par novih funkcija, a jedna od njih je novi generator lozinki koji će vam pomoći u stvaranju jake lozinke za sve vaše račune. Kompanija je dodala i novi alat za reviziju koji će vas obavijestiti ako trebate promijeniti lozinke zbog nedavnog krešenja prava privatnosti jednog od servisa koji koristite. Dakle, ukoliko dođe do curenja korisničkih podataka na jednoj od platformi koju koristite, Firefox će vas unaprijed obavijestiti kako biste na vrijeme poduzeli potrebne mjere zaštite za svoj račun.

Čak i ako Firefox ne koristite kao svoj svakodnevni preglednik, rad Mozille vjerovatno će vam biti od koristi. Apple je u augustu objavio svoju novu, strožiju politiku privatnosti za Safari u kojoj je kompanija kreditirala Mozillu za inspiraciju na svojoj službenoj stranici. Da, čak jedan Apple je uvidio da Firefox radi pravu stvar, a čini se da su Mozilla i Apple dvije jedine kompanije koje za sad rade na poboljšanju svojih servisa za samu privatnost korisnika.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.