‘Podvodni’ drone pomogao pronaći izgubljeni japanski nosač aviona iz 2. svjetskog rata

‘Podvodni’ drone pomogao pronaći izgubljeni japanski nosač aviona iz 2. svjetskog rata

Paul Allenova (skoro preminuli su-osnivač Microsofta) podvodna robotska istraživanja i dalje pomažu da se pronađu izgubljeni ratni brodovi. Vulcanovo (Vulcan – kompanija koja je kreirala ovaj dron) istraživačko plovilo Petrel i njegova dva robotska vozila otkrili su Kagu, japanski nosač aviona koji je potonuo tokom ključne bitke u Midwayu za vrijeme Drugog svjetskog rata. To je prvi put da je bilo ko pronašao japanskog nosača aviona, a ujedno i najopsežnija potraga koju je izvela ekipa Petrel. Tim je proveo nekoliko sedmica češljajući čitavo bojišno polje, pokrivajući područje veće od 500 kvadratnih nautičkih milja, a na dubini od 5400 metara pronađen je Kagu.

Postupak pretraživanja bio je poznat, ali vjerovatno potrebniji nego ikad s obzirom na razmjere projekta. Autonomna podvodna bespilotna letjelica (AUV) pretraživala je područje sa unaprijed postavljenim kriterijima do 20 sati u jednom naletu. AUV se vraćao sa podacima koji bi mogli nagovijestiti brodove ili druge neobične karakteristike, nakon čega je vozilo sa daljinskim upravljanjem spuštano na veće dubine da se provjeri stanje i pronađe nešto što bi AUV skeniranjem pronašao.

Skeniranjem morskog dna sa podvodnim dronom je dosta spor proces, ali uz to i mnogo praktičniji od korištenja vozila na daljinsko upravljanje (a kamoli posade) u ovim uvjetima. Iako otkriće bez sumnje nudi Vulcanu pravo hvalisanja, to ukazuje i da bi ovakve tehnike mogle biti od vitnlne važnosti za popunjavanje praznina u pomorskoj historiji. Sve dok je od određenog broda ostalo dovoljno da se skeniranjem određenog područja pronađe ono što je od njega ostalo, pronalazak istog je vrlo moguć. Možda bi samo trebalo dati robotskim istraživačima vrijeme koje će im biti potrebno da pretraže podučje i riješe mnoge misteriozne nestanke.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.