Google najavio ne da će popraviti, nego ‘zaobići’ Pixel 4 sigurnosni propust za senzor prepoznavanja lica

Google najavio ne da će popraviti, nego ‘zaobići’ Pixel 4 sigurnosni propust za senzor prepoznavanja lica

Neposredno nakon što je Google Pixel 4 lansiran, BBC je otkrio da biometrični sigurnosni sistem prepoznavanja lica otključava uređaj čak i kad su korisniku zatvorene oči. Ovo znači da bi bilo ko mogao otključati vaš Pixel 4 dok spavate, što znači da je dosta nesiguran za razliku od Apple Face ID sistema koji zahtijeva “pažnju” kako bi se otključao.

Google je potvrdio da ovaj problem postoji, te kako su pronašli način kako da se zaobiđe ovaj problem, a ne da se u potpunosti riješi. Čini se da ovo ipak jeste (ali možda i nije) moguće popraviti softverskim putem, a postoji mogućnost da je problem usko vezan za sami hardver Pixel 4 mobilnog uređaja, što baš i nema nekog smisla.

“Trenutno radimo na softverskoj nadogradnji koja će omogućiti da se Pixel 4 otključa isključivo dok su korisniku Pixel 4 mobilnog uređaja otvorene oči. Ova nadogradnja će biti spremna u narednih nekoliko mjeseci.” -Google

Kako prenosi the Verge, jedan stariji prototip Pixel 4 hardvera je imao opciju “zahtijevaj otvorene oči za otključavanje”, ali te opcije sad nigdje nema. Pored ovog problema, Googleov skener lica je sasvim siguran za korištenje, jer koristi infracrvene zrake koji skeniraju “udubljenja” na licu korisnika.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.