Preminuo Mark Hurd, bivši direktor kompanija ‘HP’ i ‘Oracle’

Preminuo Mark Hurd, bivši direktor kompanija ‘HP’ i ‘Oracle’

U 62. godini života preminuo Mark Hurd, sada već bivši supredsjednik Oraclea. Kako prenosi CNBC, Oracle još uvijek nije komentarisao Hurdovu iznenadnu smrt. Kakogod, Hurd je prije mjesec dana potvrdio da napušta kompaniju zbog zdravnstvenih problema.

Prije svog mandata u Oracleu, Hurd je bio direktor HP-a od 2005. do 2010. godine. Iako je uspio udvostručiti dionice kompanije, vrijeme Hurda u HP-u na kraju je bilo narušeno kontroverzom. Hurd je u augustu 2010. godine podnio ostavku zbog istrage seksualnog uznemiravanja. Iako je HP utvrdio da Hurd nije prekršio politiku seksualnog uznemiravanja ove kompanije, tražili su da podnese ostavku zbog nepropisnih izvještaja o troškovima koji se odnose na istragu.

Prije odlaska, Hurd je nadzirao kupovinu mobilnog trailblazera ‘Palm’ za $1,2 milijardi. Hurd je također u jednom trenutku HP investitorima poručio da nije kupio Palm da bi se bavio pametnim telefonima i objasnio da je umjesto toga više zainteresovan za IP kompaniju, uključujući i webOS. Tada je Hurd rekao da kompanija planira koristiti webOS na svim svojim uređajima povoezanim na internet. Skoro tačno godinu dana nakon Hurdovog odlaska, njegov nasljednik, Leo Apotheker ugasio je ovu diviziju. HP je potom prodao zaštitni znak Palm – kompaniji u vlasništvu kineskog TCL-a, što je dovelo do lansiranja jednog od najneobičnijih mobilnih uređaja prošle godine.

“Oracle je izgubio sjajnog i voljenog vođu koji je lično dodirnuo živote mnogih nas tokom svoje decenije u Oracleu.” -Larry Ellison

U Oracleu se Hurdovo vrijeme činilo mirnim, a sa radom u kompaniji Oracle je počeo gotovo odmah nakon što je napustio HP, vjerovatno zahvaljujući bliskoj vezi sa tadašnjim izvršnim direktorom, Larryjem Ellisonom.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.