Huawei patentirao tehnologiju ‘detektor bijesa kod vozača’

Huawei patentirao tehnologiju ‘detektor bijesa kod vozača’

Huawei je patentirao “detektor bijesa kod vozača,” odnosno sistem za prepoznavanje i mjerenje razine stresa vozača koji je integrisan u unutrašnjost vozila. Sistem je opremljen termalnim kamerama pomoću kojih prati nivo krvnog pritiska, kamerom koja će pratiti pokrete vozačevih ruku te mikrofonom koji prati ton glasa vozača. Sistem može automatski postepeno usporiti ili zaustaviti vozilo nakon što detektira neprikladno ponašanje.

Huawei je spomenutu tehnologiju patentirao u kategoriji “budućnost i pametna vozila,” s obzirom na to da takva inovativna rješenja mogu primijeniti u vozilima opremljenim 5G tehnologijom.

Osim fizioloških reakcija na stres koje detektiraju termalne kamere, sistem prepoznaje i različite geste koje koriste ljudi pod stresom, kao i promjene u tonu glasa ili korištenje određenih izraza. Na primjer, ako vozač steže šaku ili pokazuje srednji prst, vozilo će automatski usporiti. Ista će reakcija biti ako vozač počne psovati, vrijeđati ili prijetiti, ili ako počne udarati po unutrašnjosti vozila.

Huawei također navodi da volan počinje lagano vibrirati kako bi se vozač opustio.

DIPF fLOWA

DIPF fLOWA

Noćni šetač i pisac. Ljubitelj apstraktne umjetnosti i fotografije, ponekad i dizajner. Sušta suprotnost Al Dinu, ne sviram gitaru i ne tučem ženu.