Apple iOS 13 pokreće više od 50% iPhone uređaja samo tri sedmice nakon lansiranja

Apple iOS 13 pokreće više od 50% iPhone uređaja samo tri sedmice nakon lansiranja

iOS 13 mobilni operativni sistem iz Apple-a je možda imao dosta problema za neke korisnike nakon izlaska, ali su imali minimalnog efekta na korištenje samih uređaja. Apple kaže da od danas iOS 13 verziju operativnog sistema koristi više od polovine iPhone uređaja i to samo 26 dana nakon izlaska.

Ovo je za nijansu sporiji prelazak u odnosu na iOS 12, koji je za 23 dana dostigao brojku od 50%. No, ovo je vrlo vjerovatno zbog uklanjanja podrške za iPhone 5S i iPhone 6 modele mobilnih uređaja, koji nisu dobili posljednje izdanje iOS operativnog sistema.

Ako uporedimo statistiku malo bolje, brojevi izgledaju još fascinantnije. iOS 12 verziju koristi oko 41% mobilnih uređaja, a stariju od iOS 12 čak 9%. Za uređaje stare četiri ili više godina, 38% koristi iOS 12, a samo 7% koristi stariji OS od njega. Za iPadOS su brojke nešto niže, sa 33% (41% novijih modela) svih iPad modela koji koriste najnoviju verziju novo-komponovanog iPadOS-a.

Iako se brzina prelaska korisnika na najnoviju verziju iOS-a za nijansu smanjila u posljednjih godinu dana, Apple je i dalje kilometrima ispred Google Android operativnog sistema kad je u pitanju procenat korisnika koji koriste posljednju, pa i godinu staru verziju Android OS-a.

Zadnji put kad je Google podijelio svoje statistike, Android 9 Pie je bio instaliran na samo 10% uređaja. Za ostale verzije, stopa se kretala od 15% do 30% za verzije poput Android 5 Lollipop, koji i dalje pokreće oko 15% Android mobilnih uređaja.

Dakle, bez obzira na to koliko Apple korisnici imali problema oko grešaka i opšte neusklađenosti sa iPhone softverom, izgleda da sitni problemi ipak ne predstavljaju problem svakodnevnim korisnicima Apple iPhone mobilnih uređaja.

 

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.