Razer predstavio prvu optičku tastaturu koja dolazi uz prijenosni računar Razer Blade 15

Razer predstavio prvu optičku tastaturu koja dolazi uz prijenosni računar Razer Blade 15

Prva optička tastatura u svijetu tehnologije koju je najavio Razer, namijenjena je prvenstveno prijenosnim računarima i predstavlja mehaničku tastaturu niskog profila sa optičkim prekidačima nove generacije. Po prvi put ikad biti će implementirana u prijenosni računar pod nazivom Razer Blade 15. Ova tastatura je dizajnirana za ljubitelje video igara koji zahtijevaju veoma brz odziv i očekivaju brze povratne informacije.

Za detektovanje samog pritiska, ispod svake tipke nalazi se infracrveni snop svjetlosti, koji nudi veću preciznost i brzinu u poređenju sa klasičnim tastaturama prijenosnih računara. Rezultat toga je pokretanje samog prekidača od samo 1 mm pri 55 g sile pritiska aktiviranja sa 50% više hoda, što omogućuje korisnicima da unose više naredbi u dosta manje vremena.

Razer je potvrdio da nova konfiguracija optičkih prekidača sadrži i zadovoljavajući mehanički, zvučni klik koji korisniku daje povratne informacije kako bi mogao prepoznati kada je ulaz registriran, a istovremeno nudi i vrhunsko iskustvo tipkanja u usporedbi sa klasičnim membranskim tastaturama. Također, ova tastatura nudi i RGB osvjetljenje koje posjeduje spektar od 16,8 miliona boja, a sve to će se moći prilagođavati pomoću Razer Chroma softvera.

Razer Blade 15 Advanced dolazi sa NVIDIA GeForce RTX 2070 grafičkom karticom, Intel Core i7-9750H procesorom, 16GB DDR4 radne memorije, SSD diskom od 512 GB i već spomenutom optičkom tastaturom. Ova Razer-ova optička tastatura trenutno je dostupna samo u Razer Blade 15 Advanced prijenosnom računaru, koji se može kupiti na Razer-ovoj online trgovini za $2649 u SAD-u, a 2020. godine nas očekuje i dosta drugih uređaja sa ovakvom vrstom tastature. Budućnost “pisaće” tehnologije izgleda zanimljivo.

DIPF Arrow

DIPF Arrow

Strastveni igrač FPS igara. Uživam u prirodnim ljepotama, akcijskim pustolovinama i tiče me se sve što ima veze sa svijetom video igara i tehnologije.