10. generacija Intel Core i3 procesora bi mogla podržavati “Hyper-Threading”

10. generacija Intel Core i3 procesora bi mogla podržavati “Hyper-Threading”

 

Prema benchmark testiranju, koje je objavio korisnik Twittera pod nazivom “TUM_APISAK”,  pokazano je da bi Intel-ova 10. generacija i3 procesora mogla znatno napredovati u odnosu na svoje prethodnike time što će podržavati “Hyper-Threading”. Ovo testiranje je pokazalo da predstavnik ove generacije Core i3 10100, ima 4 fizička i 8 logičkih jezgri, te radnu frekvenciju od 3,6 GHz.

Također, ova generacija procesora kodnog naziva “Comet Lake” će za samu izradu koristiti 14nm tehnologiju i ako ova informacija bude potvrđena od samog Intel-a, mogli bismo imati na tržištu sličan proizvod procesoru i7 iz 2017. godine za cijenu manju od £150.

Nije veliko iznenađenje što Intel planira takav potez budući da je kompanija nedavno izgubila veliki udio na tržištu u ovom području, a AMD Ryzen odavno nudi veći broj fizičkih/logičkih jezgri kod svojih procesora za manju cijenu.

Kako Intel-ovi procesori 10. generacije trebaju izaći početkom 2020. godine, AMD-ov Ryzen 3950X koji izlazi već sljedećeg mjeseca, neće imati baš puno vremena da zauzme vodeće mjesto na tržištu. Ostaje nam za vidjeti dešavanja u narednom periodu, ali kako stvari stoje, izgleda da Intel sprema jedan veliki spektakl kojim će konačno pokušati povratiti svoje mjesto kao vodeći proizvođač procesora današnjice.

DIPF Arrow

DIPF Arrow

Strastveni igrač FPS igara. Uživam u prirodnim ljepotama, akcijskim pustolovinama i tiče me se sve što ima veze sa svijetom video igara i tehnologije.