Suosnivač streaming platforme ‘Mixer’ napustio kompaniju kako bi radio na usavršavanju laserske tehnologije

Suosnivač streaming platforme ‘Mixer’ napustio kompaniju kako bi radio na usavršavanju laserske tehnologije

Matt Salsamendi je imao samo 18 godina kad je osnovao Beam, koji je nakon kupovine od strane Microsofta preimenovan u Mixer. Mixer je za kratko vrijeme postao treća najpopularnija streaming platforma za video igre. No, Matt se ipak odlučio napustiti kompaniju i započeti novu avanturu u nadi usavršavanja laserske tehnologije.

Matt Salsamendi je također ostavio i “oproštajno” pismo u kojem kaže:

“Sami početak planiranja za Mixer vezuje se još za ljeto 2011. godine. Imao sam samo 13 godina i kao sva druga djeca mojih godina sam bio uzbuđen zbog Minecrafta. Svoje slobodno vrijeme sam provodio hostajući Minecraft servere za svoje prijatelje, a kasnije sam uspio tatu da nagovorim za $7 kako bi kupio neophodan softver za proširenje ove ideje.

Par mjeseci kasnije sam upoznao suosnivača Jamesa, i zajedničkim snagama smo širili strast za proširenje gaming zajednice. Prijateljstvo koje smo mi stvorili u svojoj maloj avanturi nas je dovelo do stvaranja platforme Beam. Beam je bila live streaming platforma sa low-latency (niskom) stopom odziva koja je postavila streamere u centar događanja.

‘Nova generacija live streaminga’ je bio naš prvi slogan. Možda to i nije bio najbolji slogan, ali kad bacim pogled na zadnjih par godina, ponosan sam na njega. Tokom mog vremena u Mixeru, stvorili smo nova postignuća u svijetu tehnologije. Promijenili smo način razmišljanja ljudi i samu misao o kompetitvnim zajednicama streaminga video igara.

11. augusta 2016. godine sam napisao blog post imena “Ovo je samo početak”, potvrđujući da je Microsoft kupio Beam. Ulazeći u sami svijet biznisa kao mladi suosnivač, iskreno kažem da nisam znao šta da očekujem. Podrška koju smo dobili od kompletne Microsoft kompanije je bila nešto nevjerovatno za mene, a iskustva koja sam doživio posljednje tri godine su nezamjenjiva.

Mixer i ekipa sa kojom sam radio tokom mojih tinejdžerskih i dio odraslih godina su osnovale definiciju prvog dijela mog života. Smatram da sam spreman započeti nešto drugačije, laseri! Od kako znam za sebe uvijek me je fascinirala ideja o korištenju svjetla kako bi se prezentovala muzika. Odrastajući sam želio da budem laserski koreograf za EDM festivale, i dugo sam želio da se ozbiljnije fokusiram na taj dio tehnologije.

Iako ja odlazim i ostavljam svoju titulu u Mixeru, ovaj projekat i ova platforma će uvijek biti kamen temeljac moje karijere i prijateljstava koja sam stvorio radeći za Mixer. Ne odlazim iz Mixera u potpunosti, ostati ću platformi na raspolaganju kao Mixer partner, a sasvim sigurno ću biti ponosan da držim titulu ‘suosnivač Mixera’ u narednih nekoliko godina.” -Matt Salasmendi, suosnivač Mixer platforme

Kompanija koju je Matt osnovao se prvenstveno zvala Beam, a kupio ju je Microsoft 2016. godine. Nakon kupovine, Beam je postao Mixer, a plan da platforma bude konkurencija Twitch platformi je itekako urodio plodom. Mixer je također Twitch platformi “ukrao” Fortnite zvijetu “Ninja”, koji se pridružio Mixeru kao ekskluzivni partner. Mixer je i dalje manja streaming platforma, s obzirom da se na Twitch platformi odvija čak 72% svih streamova. Kako Mixer nastavlja da raste, nije nemoguće da upravo Mixer postane novi Twitch. Streamlabs svjedoči da je se vrijeme streamovanja za Mixer platformu povećao za tri puta u samo tri mjeseca.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.