Iako na tržištu manjka hardvera, PC prodaja neprestano raste

Iako na tržištu manjka hardvera, PC prodaja neprestano raste

Ovo je bila dosta komplikovana i teška godina za prodaju PC hardvera. Sa sve većom konkurencijom mobilnih uređaja, a pogotovo trgovinskih ratova između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, došlo je do smanjenja raspoloživog PC hardvera. Unatoč svemu, tehnološka istraživačka kompanija Gartner kaže kako se prodaja PC hardvera povećala u odnosu na prošlu godinu, i to za 1.1 procenat u trećem kvartalu 2019. godine.

Ukupno 68 miliona pre-built i prijenosnih konfiguracija je prodano ovog kvartala, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Lenovo je prodao najveći dio konfiguracija, i to ukupno četvrtinu ukupnog broja. Na drugom mjestu vrlo vjerovatno i očekivano je HP, na trećem Dell. Kompanije sa manje od deset procenata ovog broja uključuje Apple, Acer i Asus.

Neke od kompanija su zabilježile porast prodaje svojih modela u odnosu na prošlu godinu, uključujući Lenovo, HP, Dell i Asus, dok su ostali kao Acer i Apple doživjeli manji pad prodaje hardvera na strani desktop i notebook PC konfiguracija, ali ne i Chromebook i iPad uređaja.

“Niti manjak Intel procesora niti trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država i Kine nisu donijele nikakav pad prodaje PC hardvera u trećem kvartalu 2019. godine. Intel je popravio dostavu svojih procesora, a američke tarife na mobilnim/prijenosnim konfiguracijama proizvedenih u Kini imali su minimalan utjecaj na isporuke istih, jer je datum potencijalnog povećanja tarifa odgođen za decembar 2019. godine.” -Mikako Kitagawa, viši glavni analitičar istraživanja u Gartneru

Jedan od najvećih problema ove godine za proizvođače PC konfiguracija predstavlja manjak Intel procesora, ali su tu zato uskočili AMD i Qualcomm da popune prazninu.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.