Google pokušava da smanji ‘lag’ na Stadia streaming platformi pomoću ‘negativne latencije’

Google pokušava da smanji ‘lag’ na Stadia streaming platformi pomoću ‘negativne latencije’

Veliki dio gaming publike je skeptičan po pitanu (cloud-based) gaminga baziranog u “oblaku.” Brza internet konekcija jednostavno nije dovoljno rasprostranjena, a Google skače naglavačke u svijet streaminga video igara sa Stadia projektom. Podpredsjednik Stadia inženjeringa, Madj Bakar je rekao kako će Google Stadia biti responzivniji od trenutnih konzola. Ovo znači da bi Google morao smanjiti latenciju na manje od 25ms, ukoliko žele da im ta tvrdnja urodi plodom.

“Latencija je stvar koja privlači najviše pažnje. I dok je već dokazano da je igranje video igara putem cloud-based servisa i više nego stabilan i dovoljno igriv, očekujemo nova poboljšanja po ovom pitanju. Konačno, mislim za godinu ili dvije imat ćemo video igre koje će se vrtjeti brže nego na lokalnim konzolama, bez obzira na to koliko je lokalna konzola jaka. Ova postignuća će biti moguća pomoću jedne stvari koju nazivamo ‘negativna latencija.’ Negativna latencija je koncept pomoću kojeg će Stadia pretpostaviti unos korisnika i tako omogućiti manji odziv između servera i igrača. Ovi ‘trikovi’ mogu pomoći da igra izgleda dosta bolje i responzivnije u odnosu na konzole, koje igre pokreću u 30 sličica po sekundi sa wireless kontrolerom.” -Podpredsjednik inženjeringa za projekat Stadia, Madj Bakar

Iako su ovo velike riječi za nešto što će vrlo teško biti za realizovati, Bakar poredi cloud-based gaming sa konzolama koje igre pokreću na 30 sličica po sekundi, i to pomoću wireless kontrolera. No, ono što Bakar svakako nema na umu jeste da će nove Xbox i PlayStation konzole vrlo vjerovatno vrtjeti igre u 60 sličica po sekundi i dosta većim rezolucijama od onog što je moguće streamovati na vrlo stabilnoj 10Mbps konekciji, koju gotovo 90% svijet trenutno posjeduje.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.