Mark Zuckerberg će odgovarati pred kongresom 23. oktobra zbog problema sa regulacijama ‘Libra’ kriptovalute

Mark Zuckerberg će odgovarati pred kongresom 23. oktobra zbog problema sa regulacijama ‘Libra’ kriptovalute

Mark Zuckerberg će se krajem ovog mjeseca pronaći pod “svjetlom regulacija”, i to po ni on ne zna koji put ove godine. Vlasnik društvene mreže Facebook će odgovarati odboru za financijske usluge krajem ovog mjeseca. Kongres kaže kako se Mark Zuckerberg tereti za neregulisane radnje za kriptovalutu Libra i “digitalni novčanik” Calibra.

Zuckerberg će biti jedini svjedok na saslušanju pod nazivom “ispitivanje Facebooka i njegov utjecaj na financijske usluge i stambeni sektor.” Do sada na svako saslušanje vezano za projekat Calibra je Facebook slao direktora ovog projekta, David Marcus, koji je diskutovao i izjašnjavao se za Libra regulacije.

Facebook je najavio projekat imena Calibra u junu ove godine, a plan je da se lansira iduće godine. No, Facebook je zaronio u svijet kriptovaluta koji nije baš tako jednostavan. Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska Unija imaju mnoga pitanja na koja Facebook ne odgovara. Glavni problem je stabilnost i privatnost same kriptovalute Libra kojoj su zube pokazale centralne banke Sjedinjenih Američkih Država i Evropske Unije.

Francuska i Njemačka su bile prve dvije države koje su tražile da se Libra zabrani u Evropskoj Uniji, te su se obje strane složile da je Libra prijetnja monetarnom suverenitetu. U julu ove godine su članovi demokratskog komiteta predložili rješenje kojim se zabranjuje lansiranje vlastite kriptovalute svim tehnološkim gigantima poput Facebooka.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.