Napad na sinagogu u Njemačkoj uživo prikazan na Twitch platformi

Napad na sinagogu u Njemačkoj uživo prikazan na Twitch platformi

Nije tajna da masovne ubice uživo (live streamuju) prenose svoje napade na poznatim streaming platformama. Twitch je potvrdio za CNBC da je napadač koji je napao sinagogu u Halle, Njemačka uživo prikazivao ubistva na Twitch platformi. Kompanija je uklonila 35 minuta dug video klip i obnovila svoju politiku za minimalnu toleranciju, potvrđujući da će svi koji budu na novo objavili video materijal iz ovog napada biti trajno uklonjeni sa platforme.

Video klip povezan sa napadom na sinagogu u Njemačkoj je uklonjen sa Twitch platforme, ali se video može pronaći na sajtovima poput 4chan. Ova tragedija donosi nove poteškoće sa kojim se Twitch, Facebook i druge društvene mreže suočavaju sa live streamingom video materijala. Vrlo teško je predvidjeti kada neko namjerava uživo emitovati jedan ovakav slučaj, a tehnologija automatskog uklanjanja sadržaja je ograničena, i nije dovoljno napredna kako bi automatski prepoznala da se radi o jednom terorističkom napadu.

Ovo također predstavlja i stvara nove probleme sa suzbijanjem distribucije video materijala poput ovog. Iako bilo koja platforma može vrlo brzo ukloniti isječak i spriječiti prijenos izvornog video materijala na platformu, korisnici vrlo jednostavno mogu modificirati originalnu verziju video materijala i podijeliti ga na platformu koja će vrlo “rado” obraditi bilo kakav video materijal i dopustiti da on bude vidljiv široj publici. Nema sumnje da je teroristima vrlo primamljiva ideja prikazivanja masakra uživo, s obzirom da će uvijek postojati određena publika koja će baciti oko na takav materijal, ma koliko on bio grozan.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.