Susovnivač poznatog hrvatskog studija ‘Croteam’ se pridružio projektu Google Stadia

Susovnivač poznatog hrvatskog studija ‘Croteam’ se pridružio projektu Google Stadia

Google Stadia ekipa svakim danom je sve veća i veća, a novi član ove ekipe je i suosnivač hvatskog studija Croteam. Alen Ladavec je jedan od suosnivača ovog studija koji je osnovan još davne 1993. godine. Ovo je onaj hrvatski studio koji je kreirao Serious Sam i The Talos Principle.

Croteam su zajedno sa Alenom osnovali Davor Hunski, Roman Ribarić, Dean Sekulić, Davor Tomičić i Admir Elezović. Ova ekipa je prvenstveno razvijala igre za Amiga 500 platformu, ali su svoje ime svijetu pokazali sa Serious Sam: The First Enounter igrom još davne 2001. godine.

“Kreairali smo poštovane naslove, od Football Gloryja iz 1993. do legendarne Serious Sam franšize, i mom srcu vrlo drag The Talos Principle. Bilo je to fantastičnih 25 godina, i preponosan sam na sve što smo postigli.” -Alen Ladavec

Croteam trenutno radi na Serious Sam 4: Planet Badass i The Talos Principle 2 igrama, ali bez pomoći Alena Ladaveca. On se pridružuje kao inženjerski menadžer koji će raditi na Google Stadia platformi. Google Stadia je nadolazeći streaming servis koji planira da donese streaming video igara u vaš dnevni boravak.

“Izuzetno sam uzbuđen što ću postati dio Google tima u Minhenu, Njemačkoj. Imam čast pridružiti se i raditi na Google Stadia projektu gdje ću napokon dobiti priliku da širim masama donesemo ‘cloud’ gaming. Ono što se nekada smatralo nemogućim, sada je realnost – i zahvalan sam na šansi da doprinesem ovom značajnom poduhvatu.” Alen Ladavec

Pored Alena Ladaveca, Google Stadia projekat će razvijati i Phil Harrison, te Jade Raymond. Ono što još Googleu kao kompaniji fali jeste razvojni tim za video igre, tako bi bili korak bliže upotpunjavanju svoje ponude kao tehnološkog giganta koji jeste.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.