Sony potvrdio da PlayStation 5 stiže krajem 2020. godine

Sony potvrdio da PlayStation 5 stiže krajem 2020. godine

Dovoljno dugo čekamo da Sony progovori o svom next-gen hardveru, s obzirom da je Phil Spencer već najavio kako novi Xbox stiže krajem iduće godine. Sa druge strane je Sony potvrdio da će nova konzola nositi ime PlayStation 5, te da lansiranje iste možemo očekivati krajem 2020. godine.

“Od kako smo spomenuli našu narednu konzolu u aprilu ove godine, znamo da postoji dosta zainteresovanosti za samu budućnost gaminga na PlayStationu. Sa zadovoljstvom vam potvrđujemo da će naša next-generation konzola nositi ime PlayStation 5, a izaći će krajem 2020. godine.” -Sony

Ovaj podatak možda i nije toliko interesantan, jer se očekivalo da će Sony pratiti stope Microsofta kad je u pitanju lansiranje nove konzole. Ono što jeste interesantno je činjenica da nova PlayStation konzola stiže sa potpuno novim i redizajniranim kontrolerom. Nadamo se da novi kontroleri nisu sve što nove Xbox i PlayStation konzole imaju da donesu, jer bi to značilo da će next-gen biti samo prerađena verzija trenutnih konzola, ili lakše rečeno “PS4.5 i Xbox 1.5.”

Za novi kontroler su vezane dvije ključne inovacije. Prva donosi tzv. haptic feedback kako bi kontroler zamijenio sami vibracioni motor kojeg trenunto koristi. Haptic feedback nije ništa novo, Apple i ostale kompanije koje proizvode mobilne uređaje već uveliko koriste haptic engine u svojim uređajima. No, ono što je fascinantno jeste da jedan kompletan kontroler dobija punu integraciju ove tehnologije. Haptic feedback će se pobrinuti da igru osjetite na potpuno novi način. Tako će svaki dio igre imati zaseban način “feedbacka” za vaš kontroler.

Druga vrlo važna informacija jeste da novi PlayStation 5 kontroler donosi nešto što Sony naziva “adaptive triggers”, a to je implementacija novog načina koritešnja L2 i R2 tipki. Ova tehnologija će biti dostupna svim developerima, te će raditi na principu pritiska. Tako ćete recimo moći da “nategnete” samostrel onako kako vi to želite, umjesto dosadašnjeg načina gdje kontroler pernosi komandu isključivo kao obično stiskanje dugmeta, tzv. direktni ulaz.

Ove dvije nove tehnologije će raditi zajedno jedna sa drugom kako bi omogućile još veću imerziju tokom vaših sati igranja igara na svom ljubimcu zvanom PlayStation 5. Sony kaže da trenutno nema više informacija za novu konzolu, te igračima poručuje da se nastave “igrati” na PlayStation 4 konzoli. Sony nam želi dobru zabavu uz Death Stranding, The Last of Us Part II i Ghost of Tsushima.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.