Toyota koristi VR za treniranje robota ‘kućnih pomagača’

Toyota koristi VR za treniranje robota ‘kućnih pomagača’

Nema sumnje da bi kućni roboti omogućili jednostavniji i lagodniji život. Isto tako bi omogućili da stariji ljudi žive kvalitetniji život. Ali, treniranje samih robota da rade u kućnom prostoru je dosta kompleksan i težak proces. Svaka kuća je unikatna i različita na neki način, što dodatno otežava da roboti nauče i upamte sve putanje. Toyotain institut za istraživanja (TRI) možda ima soluciju za to.

VR trening sistem omogućava istraživačima da roboti vide stvarni 3D prikaz koji generišu senzori. Učitelj može dati instrukcije samom robotu i on će automatski sebi složiti 3D verziju prostora u kojem se nalazi. Jedna od instrukcija je recimo mogućnost da robot koristi ručku frižidera. Ovo omogućava ljudskim trenerima da robotima zadaju nesvakodnevne pokrete oko raznih objekata, umjesto da naprave listu instrukcija koje će robot stalno koristiti.

TRI-jev sistem omogućava da roboti budu fleksibilniji. Robotima nije potrebna kompletna slika kuće, štaviše, robotu je potrebno samo dati do znanja u kakvom se okruženju nalazi i sa kakvim objektima mora vršiti interakciju. Sistem svakako još uvijek nije potpuno perfektan i stabilan, a Toyotain institut za istraživanja potvrđuje da se radi o prototipima, a ne o stvarnim proizvodima koje svako može da kupi.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.