Analog Motion AMX je lagan i priuštiv električni bicikl za svakodnevnu vožnju

Analog Motion AMX je lagan i priuštiv električni bicikl za svakodnevnu vožnju

Većina električnih bicikala je skupa, i kad kažemo skupa, mislimo stvarno skupa. Da biste priuštili jedan od kvalitetnijih modela električnih bicikala, potrebno je da za njega odvojite par hiljada eura. Jeftiniji modeli električnih bicikala postoje, ali mali broj proizvođača pruža modele ispod $500.

Jedan od njih je Analog Motion, nova četveročlana kompanija čiju je ideju finansirala publika, ljudi kao što ste vi. Analog Motion je pokrenuo projekat zvani AM1 prošle godine. Financijska podrška započela je sa $665, a završila sa $30,000 prikupljenih sredstava za samo jedan dan.

Nekako, nekim čudom je ovaj četveročlani tim uspio da donese sve što je obećano i proda na stotine električnih bicikala. Već je u planu druga generacija koja će donijeti slične performanse i cijene. Novi AMX dolazi u raznim veličinama i izgledima. Najjeftiniji tzv. Mini model je kompaktni e-bike čija je cijena $550.

Model imena ‘The capital’ je esencijalni AM standardni model koji možete odabrati sa ‘Classic’ i ‘Step’ izgledom. Za razliku od Classic dizajna, Step mod ima spušten guvernal za lakše “ukrcavanje.” Cijena ovih modela je oko $850, a kompanija također priređuje i Road model koji dolazi bez guvernala, a koji košta $880. Također će biti dostupna i limitirana izdanja Classic i Step izgleda sa cijenom od $1,050.

Postoji ukupno 11 modela, što je znatno manje od prvobitnih 190 AM1 modela. Nijedan AMX model vam neće govoriti “zdravo, ja sam e-bike!” Sama baterija je vidljiva na svakom modelu, a ima izgled boce vode kako bi skrila pravu upotrebu. AMX električna bicikla će dostizati brzine od 20-25km/h u Evropi, i 30-35km/h u Sjedinjenim Američkim Država, zapravo maksimalne brzine dozvoljene u oba regiona. Sama baterija će omogućiti da ovaj električni bicikl vozite i do 35 kilometara na jednom punjenju, a u zavisnosti od samog napora i područja gdje ga budete vozili, baterija može trajati duže ili kraće od 35 kilometara.

“Stavili smo 25 do 38 kilometara baterije na AMX modele, dok druge kompanije koriste baterije koje mogu trajati duplo više. Duplo vremensko trajanje baterije znači dupla cijena, a nama je u cilju da donesemo električne bicikle po što nižoj cijeni.” -Chahkley, dio AMX ekipe

Ovaj e-bike posjeduje široke gume koje će osigurati maksimlanu stabilnost i upijati “poskakivanja” po rupama za razliku od AM1 modela. Tokom vožnje ćete također biti u mogućnosti da gledate na mali OLED displej kako biste provjerili svoju trenutnu brzinu, srednju brzinu i razinu baterije. Ovaj mali kompjuterčić također ima par dugmadi za promjenu brzine kretanja, a otporan je na vodu i prašinu.

Mini, Road i LE modeli će imati slične specifikacije. Mini model ima 200W motor, kao i malo manju bateriju. Mini i Road modeli koriste Kenda 38C gume koje su namijenjene za vožnju po gradu, što znači da je brzina “kotrljanja” guma dosta lagana. Snaga motora za ostale modele nije najavljena, ali se očekuje da ona varira između 200W i 300W. Sa druge strane, LE model je gotovo pa identičan Capital modelu, a razlika je samo u jednoj stvari. LE model će imati lanac koji je dizajniran tako da bude otporan na ulje i prašinu.

“Gates Carbon Drive lanac je tih i jedna manje briga za vas. Ovaj lanac je također dizajniran da korisnik što duže misli na vožnju, a ne na održavanje bicikla. Naša misija je jednostavna, želimo da napravimo nešto što svako može priuštiti. Nešto poput ovog lanca je bilo prestižno i nesvakodnevno na električnim biciklima prije par godina. Čak i danas druge kompanije ovakvo nešto izbjegavaju postavljati na standardne modele lektričnih bicikala, ali mi želimo da to postane nešto što će svako imati šansu da isproba. Dizajniranje skupog bicikla je lako, jednostavno složite bicikl od najboljih komponenata i to je to. Mi želimo da uradimo dosta više od toga.” -Analog Motion

Još uvijek nije poznato kada će Analog Motion bicikla biti dostupna širom svijeta, ali je ovo sasvim sigurno jedan veliki korak za ovu četveročlanu ekipu.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.