Google pronašao ozbiljan propust na Android sistemu koji je vezan za Pixel, Samsung i Huawei mobilne uređaje

Google pronašao ozbiljan propust na Android sistemu koji je vezan za Pixel, Samsung i Huawei mobilne uređaje

Googleovi istraživački timovi pronašli su ozbljan propust na Android OS-u koji je vezan za Google Pixel 1 i 2, Huawei P20, Samsung Galaxy S7, S8, S9 i ostale modele mobilnih uređaja ovih kompanija. Ovo je tzv. “zero-day” propust koji je većina već iskoristila u svoju korist. Ono što je zapravo čudno jeste da ovaj propust postoji samo na Android 8 i novijim verzijama ovoh operativnog sistema, a pronađen je i popravljen još u decembru 2017. godine na starijim verzijama. Kakogod, izgleda da ta popravka nije prenešena na nove verzije.

Propust je pronašao Googleov Project Zero tim koji za zadatak ima da pronalazi bilo kakve greške, propuste i sve ostalo što može da našteti bilo čemu što Google proizvodi i razvija. Threat Analysis grupa vjeruje da je ovaj propust iskorišten za nedavne napade od strane Izraelske NSO grupe.

Iz kompanije je potvrđeno da ovaj zero-day propust nije opasan kao neki prijašnji, te da samo korištenje propusta zahtijeva dodatno instaliranje “štetne” aplikacije na uređaj kako bi se iskoristio. Hakeri su već u nekoliko navrata iskoristili ovaj propust i tako uspjeli da kontrolišu kompletan mobilni uređaj žrtve. Ovo je ozbiljan sigurnosni propust koji se ne dešava tako često, ali može da ima kobne posljedice po samu kompaniju i korisnike mobilnih uređaja sa Android operativnim sistemom.

Google je naljutio ostale tehnološke kompanije izjavom o problemu koji nije popravljen prije vremena nego što je isti popravljen. Iako Google tvrdi da je unaprijed obavijestio svoje partnere i izdao nadogradnju za popravku ovog problema, kompanije koje koriste Android OS na svojim mobilnim uređajima nisu zadovoljne sa Googleovim ophođenjem. Postoji još par modela mobinih uređaja koji također posjeduju ovaj propust, a oni su Xioami Redmi 5A, Xiaomi Redmi Note 5, Xiaomi A1, Oppo A3 i Moto Z3.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.