Samsung prekida proizvodnju mobilnih uređaja u Kini

Samsung prekida proizvodnju mobilnih uređaja u Kini

Poznato je da je Samsung godinama svoje mobilne uređaje proizvodio u Kini, kao i većina drugih kompanija. No, izgleda da ga konkurencija tjera van ove države. Samsung je zatvorio svoju posljednju fabriku za proizvodnju koja je bila locirana u Huizhou u nadi da će poboljšati efikasnost proizvodnje.

Iako kompanija i dalje prodaje svoje mobilne uređaje u Kini, oni će se ipak morati proizvoditi negdje drugo. Nije se previše govorilo o samom razlogu napuštanja Kine, ali je jasno da rezultat napuštanja nije ništa drugo nego primoranost od strane kompanija koje su bazirane u Kini.

Samsung je godinama jedna od kompanija koja uz Apple prodaje najveći broj svojih mobilnih uređaja, ali se iz nekog razloga u Kini nikad nisu proslavili. Tehnološki gigant je jedva prodavao 1% svojih uređaja od ukupnog broja u ovoj državi, što dovoljno govori o tome koliko stanovnici Kine cijene domaće priozvode.

Sa druge strane, high-end korisnici u Kini se većinom odluče za Apple i Huawei mobilne uređaje, a kako ne postoji previše mjesta za mid-end modele, Samsung se i nije baš proslavio ni sa Galaxy A serijom.

Postoje i drugi faktori koji bi mogli skrenuti i najveće kompanije koje posluju u Kini sa zamšljene proizvodne putanje, što Samsung čini prvom kompanijom koja mora odrediti nove planove za svoju budućnost. U Kini se drastično povećavaju troškovi same proizvodnje, a neprestan ekonomski pad Kine svakako će stvoriti samo dodatne probleme.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.