Facebook postigao dogovor sa kompanijom koja je zloupotrebljavala lajkove, komentare i pratitelje na Instagram platformi

Facebook postigao dogovor sa kompanijom koja je zloupotrebljavala lajkove, komentare i pratitelje na Instagram platformi

Instagram u posljednje vrijeme ima problema sa naletom neželjenih komentara, lažnih lajkova i lažnih pratitelja. Facebook, kao vlasnik ove društvene mreže, je na sudu postigao dogovor sa novozelandskom kompanijom koja je na platformi prodavala lažne lajkove.

Meta sudskog postupka bila je kompanija “Social Media Series Limited” koja je optužena za kršenje zakona o cyber sigurnosti tako što je uzimala novac u zamjenu za “lažno” promoviranje profila i objava. Facebook je objavio da bi ove aktivnosti donijele 9,4 miliona dolara da je ta kompanija nastavila raditi ono što su započeli. Kako je izvijestio Washington Post, sudski dokumenti koji detaljno opisuju tužbu podneseni su u Kaliforniji.

U sporazumu postignutom između Facebooka i kompanije koja je izvršavala ovo krivično djelo, navodi se da su tri osobe koje su bile uključene u ovu operaciju, uklonjene sa Facebook usluge i moraju platiti kaznu od ukupno $500,000.

Facebook je pokrenuo suzbijanje lažnih profila i ostalih lažnih aktivnosti na svim svojim platformama. Također je u martu podnio tužbu protiv 4 tvrtke sa sjedištem u Kini zbog prodaje lažnih lajkova i pratitelja, a prošle godine je uklonio preko 1,5 milijardi lažnih profila, te je uklonjeno mnoštvo neželjenih stranica.

DIPF Arrow

DIPF Arrow

Strastveni igrač FPS igara. Uživam u prirodnim ljepotama, akcijskim pustolovinama i tiče me se sve što ima veze sa svijetom video igara i tehnologije.