Evo šta je sve najavljeno na ‘Microsoft Surface’ konferenciji

Evo šta je sve najavljeno na ‘Microsoft Surface’ konferenciji

Microsoft je danas održao svoju godišnju konferenciju. Ovaj tehnološki veteran je najavio more novih uređaja, te nadogradnje za već postojeće Surface Laptop i Surface Pro linije uređaja.

Kompanija je također najavila svoj prvi ARM-powered Surface Pro, stvarne wireless “pametne” slušalice i ne jedan, nego dva dual-screen uređaja, kao i svoj prvi mobilni smartphone uređaj u zadnjih nekoliko godina.

Surface Laptop 3

Surface Laptop 3 možda izgleda kao svoj predhodnik, ali je ovo zapravo velika revizija istog proizvoda. 15-inčni model dolazi baziran na AMD platformi, dok 13.5-inčno izdanje dolazi sa Intel Ice Lake Core procesorom 10. generacije. Ovaj uređaj također posjeduje profinjenosti kao što su brzo punjenje, USB-A i USB-C portovi, oklop koji se ovog puta može otvarati i popravljati, kao i “daljinski” mikrofon koji omogućava bolje prepoznavanje glasa. Jedan ovakav model može biti vaš za $999 sa 13.5-inčnim ekranom, te $1,199 sa većim izdanjem od 15-inča. Oba modela će biti dostupna 22. oktobra ove godine.


Surface Pro 7

Microsoftov časni Surface Pro tablet je također dobio poboljšanja. Surface Pro 7 uskače u koš sa Intelovim procesorima 10. generacije, te dobija podršku za USB-A, USB-C i kvalitetnije mikrofone. No, većina sasvim sigurno neće biti očarana sa smanjenjem trajanja same baterije sa prijašnjih 13 na 10 sati. Početna cijena je smanjena, tako da Pro 7 model može biti vaš za samo $749 kad bude dostupan 22. oktobra ove godine.


Surface Pro X

Surface Pro linija uređaja sada posjeduje model sa mobilnim čipom. 13-inčni Surface Pro X pokreće specijalno dizajniran mobilčni SQI procesor koji je baziran na Snapdragon tehnologiji. Ovaj novi procesor omogućio je da uređaj bude “debeo” jedva pola centimetra i težak oko 0.76kg. Novi Surface Pro X također dolazi sa tzv. Slim Penom koji se puni pomoću zaštite za tastaturu koja se nalazi na samom vrhu uređaja. Također nije izostavljena ni podrška za LTE, a Pro X nam stiže 5. nocvembra po cijeni od $999.


Surface Earbuds

Nakon svoje najave za over-ear slušalice 2018. godine, Microsoft je uskočio u trend stvarnih wireless slušalica sa Surface Earbudsima. Surface Earbuds se pune pomoću svoje kutije, a kao što se i očekiva od jednih ovakvih slušalica, one posjeduju touch kontrole pomoću kojih možete recimo kontrolisati Spotify ili Office 365. One također mogu automatski da snimaju sve što govorite i sačuvaju sve to kao PowerPoint prezentaciju, pa čak omogućavaju provjeru Outlook emaila. Surface Earbuds će biti spremne za lansiranje do kraja ove godine, a koštati će $249.


Surface Neo

Microsoft se nada da će u budućnsoti dizajnirati i lansirati isključivo računare sa dva ekrana, i to pomoću Surface Neo linije proizvoda. “Sklopivi” Windows tablet sadrži dva 9-inčna ekrana koji se kombinuju u 13-inčni uređaj, a čiji dual-screen sistem pomaže u obavljanju više zadataka u isto vrijeme. Ukoliko trebate otkucati dugu poruku, postoji kompaktna tastatura koja učinkovito pretvara Neo u laptop. Ovo je prvi poznati uređaj koji koristi Intelov Lakefield procesor, a bit će to vodeći hardver za Windows 10X. Ukoliko imate želju da nabavite Surface Neo, imamo razočaravajuće vijesti za vas, jer će ovaj uređaj biti dostupan tek na ljeto 2020. godine.


Windows 10X

Na Microsoftovoj Surface konferenciji najavljena je samo jedna stvar vezana za softver. Kako stvari stoje, Windows 10X je Microsoftov novi operativni sistem dizajniran samo za dual-screen uređaje. Windows 10X je također dosta efikasniji od tradicionalnog Windows operativnog sistema, a on posjeduje elegantniji raspored aplikacija kako bi bio što bolje prilagođen za touch-screen start meni. Ovaj operativni sistem će također biti lansiran zajedno sa Surface Neo i ostalim dual-screen PC uređajima do kraja 2020. godine.


Surface Duo

Evo ga, jedina stvar koja nije bila unaprijed otkrivena putem glasina. Microsoft ponovo pravi mobilni uređaj, a za divno čudo ne pokreće ga Windows operativni sistem. Surface Duo će biti baziran an Android platformi i prostirati će se na dva 5-6-inčna ekrana. Ovaj uređaj će se moći sklopiti za 360 stepeni kako bi vam omogućio javljanje na poziv. Snapdragon 855 procesorski čip je trenutno dovoljno brz i efikasan, ali će sasvim sigurno zastariti dok Duo bude spreman za lansiranje iduće godine.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.