Huawei kreirao Harmony OS operativni sistem koji je i do 60% brži od Googleovog Androida

Huawei kreirao Harmony OS operativni sistem koji je i do 60% brži od Googleovog Androida

Harmony OS, kojem je radni naziv bio HongMeng, ima široku primjenu od automobila, računara, pametnih satova i telefona, pa sve do tableta i zvučnika.

“Platformu pokreće ‘mikro kernel’ tehnologija, a obezbjedilli smo kompatibilnost sa RAM memorijama od kilobajta, do stotina gigabajta,” -Richard Ju, izvršni direktor Huaweija

Prema glasinama ‘pametni telefoni’ novim OS-om bit će dostupni već ove jeseni, a ovaj operativni sistem već radi na oko milijun testnih uređaja. U nedavnom je razgovoru za francuski časopis ‘French magazine’ glavni izvršni direktor i osnivač kompanije Huawei, Ren Zhengfei, rekao je da je HongmengOS brži od Androida i od Apple-ovog MacOs-a, te da ima širu primjenu. Osim na pametnim telefonima i tabletima, Huaweijev OS radit će i na ruterima, računalima i u podatkovnim centrima, zbog čega mnogi HongmengOS uspoređuju sa Google Fuchsia operativnim sistemom.

Aplikacije napravljene za HTML5, Linux i Android plaftorme radiće na ovom operativnom sistemu u budućnosti. Harmony neće omogućavati “root” pristup koji Huawei smatra bezbjednosnim rizikom na operativnim sistemima Linux i Android.

DIPF fLOWA

DIPF fLOWA

Noćni šetač i pisac. Ljubitelj apstraktne umjetnosti i fotografije, ponekad i dizajner. Sušta suprotnost Al Dinu, ne sviram gitaru i ne tučem ženu.