Frogwares primoran povući Sherlock Holmes igre iz digitalne prodaje zbog problema sa izdavačem

Frogwares primoran povući Sherlock Holmes igre iz digitalne prodaje zbog problema sa izdavačem

Frogwares, developer Sherlock Holmes serijala, Magrunner: Dark Pulse i najnovije im igre The Sinking City su primorani povući neke od svojih igara iz digitalne prodaje zbog problema sa izdavačem Focus Home Interactive. Ovaj nezavisni studio smješten u Ukraini se stabilizovao kao developer igara detektivksog žanra pod vodstvom Francuskog izdavača Focus Home Interactiva. Frogwares je potvrdio da im je istekao tzv. distributivni ugovor za Sherlock Holmes igre, a sami Focus Home Interactive ne želi da vrati prava developeru kako bi Frogwares samostalno nastavio da prodaje svoje igre.

Puna lista igara koje su pogođene sa istekom ugovora su:

  • Steam, PS4, Xbox One, PS3 i Xbox 360 platforme: Sherlock Holmes Crimes & Punishments
  • Već uklonjeni sa PS3 platforme: The Testament of Sherlock Holmes, Magrunner: Dark Pulse
  • Već uklonjeni sa Xbox 360 platforme: Sherlock Holmes Versus Jack The Ripper, The Testament of Sherlock Holmes, Magrunner: Dark Pulse
  • Sa Steam platforme neće biti uklonjeni: The Testament of Sherlock Holmes, Sherlock Holmes Vs. Jack The Ripper i Magrunner: Dark Pule, jer su ovo igre za koje se kao izdavač navodi Frogwares.

Oduvijek smo bili nezavisan studio. Radili smo na licensiranju stvari sa kompanijama koje su gađale isti cilj, ali ovo je prvi put u 20 godina da nam se dešavaju ovakve stvari. Gubimo svu zaradu koja ima veze sa tim igrama, na neodređeno vrijeme, za neke igre zauvijek. Ova nova politika Focus Home-a će itekako biti jedan ogroman nož u leđa za naš studio. Trenutno prolazimo kroz težak period, te se pripremamo na velike gubitke. Za partije koje smatraju da nam trenutno mogu olakšati situaciju, osjećajte se slobodno da nas kontaktirate. -Forgwares

No, Frogwares ne namjerava da se zaustavi baš ovdje. Iako gore navedene igre više nećete moći kupiti na spomenutim platformama, Frogwares će se potruditi da osposobi novi način kupovine oštećenih igara, iako to znači da te igre neće biti dostupne na platformama poput starijih konzola. Žalost i tuga su jedine dvije riječi koje mogu da opišu trenutnu situaciju, a ovo je problem koji je neizbježan kad je u pitanju digitalna prodaja ne samo video igara, nego bilo čega na šta neko ima vlasništvo i pravo manipulacije.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.