Facebook spreman da lansira VR multiplayer mrežu zvanu Horizon

Facebook spreman da lansira VR multiplayer mrežu zvanu Horizon

Facebook je najavio da uskoro lansiraju VR multiplayer igru/društvenu mrežu pod nazivom Horizon. Smještenu u virtualnom, masivnom i otvorenom svijetu u kojem možete graditi svoje okruženje i svoje igre, igrati se i družiti se sa prijateljima ili samo istraživati krajolike koje stvaraju drugi korisnici. Zatvoreno beta testiranje počinje početkom 2020. godine, a omogućit će korisnicima da dizajniraju vlastite raznolike avatare i skakuću između virtualnih lokala putem portala koji se nazivaju Telepods, gledaju filmove i koriste druge medije sa prijateljima i zajedno igraju igre za više igrača, poput Wing Strikersa. Horizon će također sadržavati i ljudske vodiče, poznate kao Horizon Locals, koji korisnicima mogu pružiti pomoć i zaštititi njihovu sigurnost u VR svijetu kako se oni koji će Horizonu pristupiti čisto u nadi zezanja drugih igrača, to ne bi događalo.

U sklopu samog izdavanja Horizona, Facebook će 25. oktobra ugasiti svoja postojeća društvena VR iskustva Facebook Spaces i Oculus Rooms, ostavljajući malo praznine dok se Horizon ne bude potpuno spreman. Oculus Rooms predstavljen je 2016. godine kao korisnikov ukrasni privatni VR stan, dok je Spaces prvi put izašao 2017. godine kako bi korisnici mogli razgovarati, gledati filmove i praviti VR selfije sa prijateljima. Ali oba servisa su stvarala osjećaj kao predvorje čekaonice sa nekoliko društvenih obilježja koja su samo značila kao uvod u cjelovite VR igre. Suprotno tome, Horizon je osmišljen kao odredište, gdje bi korisnici mogli provesti puno vremena.

Kako Facebook nakon 15 godina na tržištu počinje sve više zaostajati, korisnici traže nove načine druženja. Mnogi su već odustali od ažuriranja statusa i smiješnih životnih događaja na Facebooku kao platformi, zbog lijepih slika Instagrama i škrtosti Snapchata. No, Facebook je uspio da stvori vlastitog nasljednika VR-a. I nudeći svijet u kojem korisnici mogu pobjeći od stvarnog života, umjesto da ih zavidno uspoređuju sa svojim prijateljima, Horizon bi se mogao obraćati onima kojima je dosadno ili klaustrofobično na samom Facebooku.

Prijave za zatvoreno beta testiranje, ukoliko vas zanima sami Facebook projekat Horizon možete pronaći ovdje.

DIPF Arrow

DIPF Arrow

Strastveni igrač FPS igara. Uživam u prirodnim ljepotama, akcijskim pustolovinama i tiče me se sve što ima veze sa svijetom video igara i tehnologije.