YouTube započeo implementaciju next-gen codeca poznatog kao AV1

YouTube započeo implementaciju next-gen codeca poznatog kao AV1

YouTube kao platforma je od samog početka doživjela velike promjene. I sami smo svjesni da YouTube nema baš najbolju kvalitetu video snimaka, te da svojom kompresijom uništvi kvalitet većine video klipova koji se danas uploaduju. No, sve to bi moglo da se promijeni vrlo brzo. Naime, YouTube, zapravo Google, Microsoft, Twitch, Amazon i još par velikih kompanija već odavno rade na implementaciji tzv. AV1 codeca koji je dosta napredniji od dosadašnjih VP8 i VP9 codeca koji se koriste.

VP8 codec je baziran na dosta popularnom i podržanom formatu H.264 AVC (advanced video codec), dok se VP9 zasniva na dosta novijem i kompleksnijem formatu HEVC (high efficiency video codec). Ovdje se sad stvara jedan problem, dok je H.264 format podržan od strane gotovo 99% hardvera, sami HEVC je dosta zahtjevniji format koji trenunto podržava jedva 10% hardvera. Iako je HEVC kao codec dostupan još od 2013. godine, ovaj codec jednostavno nije veliki pomak u poređenju sa H.264 codecom koji je perfektan za sve rezolucije uključujući 1080p i manje. YouTube je nakon implementacija VP9 codeca mora i dalje da drži podršku za H.264 kako bi web preglednici i uređaji koji nemaju podršku za HEVC/VP9 mogli i dalje da pokreću video klipove koji se nalaze na platformi.

AV1 je video codec i platforma koja se zasniva na istom sistemu obrade na kojem je zasnovan H.264 codec, a koji će biti podržan od strane 85% hardvera danas u upotrebi. Iako je VP9 dosta efikasniji codec od VP8, dosta YouTube kanala nema pristup ovom naprednijem i boljem codecu zbog hardverske zahtjevnosti. VP9 format je i do 5x zahtjevniji za hardversku obradu of VP8 formata, te se YouTube nakon implementacije VP9 codeca opredijelio da pristup VP9 codecu imaju samo kanali sa više od 200 pretplatnika. Na ovaj način se smanjuje broj VP9 obrada za klipove koji se svakodnevno uploaduju, a ujedno i usporedno se svi uploadovani klipovi encodaju na H.264/VP8 format koji je dostupan za one čiji hardver ne podržava novi codec. Svaki VP9 video je i dalje dostupan u VP8 formatu kako bi sav video sadržaj bio dostupan svima.

Što se samih codeca tiče, svaki codec je specifično dobar za određene rezolucije. Tako je recimo H.264/VP8 i dalje najbolji za sve rezolucije počevši od 1080p pa na dole, dok je HEVC/VP9 je dosta bolji i efikasniji kada je u pitanju 4K rezolucija. AV1 format bi to trebao da promijeni, te bude dosta efikasniji za encodanje video materijala za sve rezolucije, uključujući i nadolazeću podršku za 16K video playback na kojem YouTube trenutno radi. YouTube je započeo implementaciju AV1 formata, te ćete neke video klipove manjih rezolucija, tipa 480p gledati upravo u AV1 formatu koji je i do 40% efikasniji od HEVC formata, a koji je za 30% efikasniji od H.264 formata. Tako dolazimo da podatka koji kaže da bi AV1 format trebao da ima isti kvalitet video snimka sa veličinom od 50MB, kao video snimci veličine 90MB za HEVC, te 120MB za H.264 formate. Najveće poboljšanje AV1 formata u odnosu na prethodne dvije generacije jeste mogućnost da “ispegla” tzv. artifekte koji su vidljivi na H.264 i HEVC video klipovima zbog manjka bit ratea. AV1 video codec i dalje nije spreman za rezolucije veće od 480p, te se očekuje da će se za veće rezolucije implementirati tek u narednih par godina.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.