Procurili AMD-ovi planovi za Zen 4 procesore i next-gen RDNA2 arhitekturu grafičkih kartica

Procurili AMD-ovi planovi za Zen 4 procesore i next-gen RDNA2 arhitekturu grafičkih kartica

Mislim da je svima jasno da se niti jedan tzv. “leak’ ne dešava ‘čisto onako’, nego da je sve marketinški isplanirano. AMD je u javnost pustio svoj plan za Zen 4 arhitekturu procesora, te RDNA2 arhitekturu grafičkih kartica. Prema svim detaljima koje imamo, čini se da AMD sa narednim generacijama procesora i grafičkih kartica cilja na čistu optimizaciju trenutnog proizvodnog procesa, te da nećemo vidjeti neki veliki pomak što se samog napredovanja tehnologije tiče od strane AMD-a.

Slika iznad prikazuje detalje o AMD-ovim planovima za Zen 3 i Zen 4 arhitekturu, te njihov planirani procesorski dizajn. Zen 2 je arhitektura koja je korištena za lansiranje AMD Ryzen 3000 serije procesora koji su rađeni na 7nm procesu. Zen 2 arhitektura je drastično umanjila veličinu proizvodnog procesa sa 14nm i 12nm dizajna koji su korišteni za prvu Zen arhitekturu, specifično za 1. i 2. generaciju Ryzen procesorskih čipova.

Zen 3 kako vidimo će biti samo poboljšana verzija Zen 2 arhitekture na kojoj će AMD izvršiti optimizaciju samog proizvodnog procesa. Nova AMD-ova Zen 3 arhitektura bi trebala biti spremna 2020. godine, a čije je dizajniranje uveliko kompletirano. Zen 3 arhitektura bi trebala da donese poboljšane performanse, veće frekvencije od onih dostupnih u Ryzen 3000 seriji.

Na samom kraju slike vidimo Zen 4 arhitekturu koja nam po svemu sudeći stiže 2022. godine, a koja će se vjerovatno zasnivati na 6nm EUV procesu. Nema sumnje da procesori polako ali sigurno ulaze u sami kraj mogućnosti povećavanja performansi prije nego vodeći proizvođači procesorskih čipova budu morali koristiti nove metode proizvodnog procesa kako bi procesori nastavili uzbrdnom putanjom.

Sa druge strane imamo sliku koja nam prikazuje plan razvoja AMD Radeon arhitekture, ili kraće rečeno RDNA. Nova AMD-ova arhitektura za grafičke kartice je lansirala Radeon RX 5700 i Radeon RX 5700 XT modele grafičkih kartica čija će arhitektura poslužiti kao standard za optimizaciju RDNA2 arhitekture koja nam stiže nekad krajem 2020. ili početkom 2021. godine.

Očekuje se da će nove konzole, preciznije Xbox Scarlett i PlayStation 5 koristiti grafičke kartice RDNA2 arhitekture koja ovog puta koristi 7nm+ proizvodni proces koji bi trebao smanjiti potrošnju, a drastično povećati performanse samih grafičkih kartica. Šta AMD planira i kako će se stvari odvijati ostaje da vidimo u naredne dvije godine. Nove konzole su iza ugla, a one će biti pravi pokazatelj AMD-ovih postignuća.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.