Šta svaki programer treba da zna?

Šta svaki programer treba da zna?

U ovom postu ću ukratko objasniti stavke koje svaki programer treba da zna. Prije toga, preporučujem čitanje članka: “Kako učiti programiranje?” a zatim nastavite čitanje ovog.

Sadržaj

  1. Git
  2. Osnovo korištenje cmd-a
  3. Algoritmi i strukture podataka
  4. GitHub
  5. HTTP/HTTPS i API

Git

Git je veoma moćan alat koji se koristi za kontrolu verzije koda. Šta to znači? To znači da imate mogućnost da ga koristite kada pišete vaš kod i da kontrolišete svaku promjenu u vašem kodu.

Npr. Zamislite da pišete kod za neku aplikaciju koju trenutno kreirate, te ste napisali dosta koda, međutim, u nekom dijelu ste shvatili da to ne radi kako treba i želite da se vratite na staru verziju koja je stabilna. Zamislite da trebate stotine linija koda, svaku se vratiti unazad (CTRL+Z) ili brisati jednu po jednu i modifikovati kako biste se vratili na staru verziju.

Zbog toga, postoji git alat koji vam pomaže da uz pomoć nekoliko komandi vratite staru verziju bez imalo razmišljanja da li je sve vraćeno kako treba. Ovo je samo jedan slučaj gdje je ovaj alat veoma koristan, postoje mnogi drugi slučajevi!


Osnovno korištenje cmd alata

Svaki programer treba da ima barem minimalno znanje o tome kako se koristi cmd alat. Na ovom linku možete proći kroz tutorijal o tome i što prije započeti upotrebu tog alata.

Ovaj alat služi za kretanje kroz direktorije vašeg operativnog sistema, kreiranje novih direktorija, brisanje direktorija, otvaranje programa, itd. Barem osnovno znanje je dovoljno, a kasnije to isto znanje možete mnogo nadograditi!


Algoritmi i strukture podataka

Znanje o algoritmima i strukturama podataka je krucijalno za vas kao programera. Ono će vas naučiti o logičkom razmišljanju i na različitim načinima spremanja podataka u memoriju. Kasnije će vam to mnogo pomoći u vašem radu i imat ćete veoma jake osnove za unapređenje.

Preporučio bih da pročitate ovaj članak o tome kako biste mogli započeti učenje istih.


GitHub

GitHub nije isto što i Git. GitHub je platforma koja omogućuje programerima da npr. postavljaju svoj kod, prave kontejnere (repozitorije) u kojima će biti organizovano raspoređen projekat.

Sve što je potrebno jeste da napravite svoj račun na GitHub-u a zatim da pogledate tutorijal kako se koristi ova platforma. Ono što povezuje Git i GitHub je to da možete povezati vaše repozitorije uz pomoć Git-a. Što znači sljedeće. Napravite repozitori na GitHub računu a zatim klonirate isti repozitori na vaš računar. Zatim, radite na projektu i sve promjene koje su sačuvane na vašem računaru, možete postaviti i na GitHub.

Kada to učinite, sa drugog računara možete pristupiti istom repozitoriju bez problema i sve posljednje izmjene ćete imati.


HTTP/HTTPS i API

Još jedna stavka koju trebate dobro poznavati. Sigurno ćete se u radu susresti sa ovim terminima i isto tako ćete ih koristiti.

Predlažem da pročitate o njima, koristite ih, itd.


Zaključak

Nakon što ste pročitali ovaj članak, možete pročitati vodiče za frontend i backend programiranje:

Napomena: U ovom članku su navedeni samo osnovni termini. Ono što trebate još minimalno naučiti i sami istražiti jeste:

  • SOLID principi,
  • Licence,
  • SSH,
  • Dizajn paterni (uzorci), itd.

Prilikom istraživanja o istim, naići ćete na još mnoge druge termine sa kojima ćete se upoznati.

DIPF BaDnja

DIPF BaDnja