Epic Games Launcher počeo da “krade” podatke Steam korisnika; liste prijatelja, igara i svega ostalog

Epic Games Launcher počeo da “krade” podatke Steam korisnika; liste prijatelja, igara i svega ostalog

Čini se kako je Epicov ultimativni plan da ove godine izađe na što više portala sa što više skandala. Jedan Reddit korisnik je otrkio kako Epic Games Launcher skenira Steam fajlove svaki put kada pokrenete Epic Games Launcher.

Kao što to obično biva, ovaj vid “krađe” podataka nije naveden nigdje u Epicovim pravima poslovanja. Da stvar bude još gora, Epic Games Launcher skenira i Steam Cloud podatke kao što su podatci o napretku u igrama, screenshotima, te kompletnoj historiji igranja i pokretanja igara, listi grupa čiji ste član čisto da se navede par.

S obzirom da su Steam Cloud podatci također pohranjeni lokalno u Steam>account ID< folderu, Epic ima apsolutno svako pravo kao i svi vi da pregleda, skenira, te šalje sve podatke koje pronađe direktno Epicu koji to dalje proslijeđuje kineskoj vladi.

“Mi pakujemo vašu listu Steam prijatelja uz vaše odobrenje. Naš launcher kreira enkriptovanu lokalnu kopiju vašeg localconfig.vdf Steam fajla. Ovaj fajl se šalje direktno nama, Epicu, kako bismo lakše dodali vaše Steam prijatelje na Epic Games Launcher.” -Epic Games

Iako iz Epica tvrde da bilo kakvi podatci koji su dostavljeni na njihov server ne idu nigdje drugo, svaki vid podataka koje Epic prikupi se također šalju direktno kineskoj vladi na vidjelo – i to potpuno tajno. Ovo nije prvi put da je Epic Games uhvaćen u prljavim poslovima prema svojim korisnicima. Pitanje je kako će EU komitet reagovati na ovo s obzirom da GDPR nalaže da se bilo kakav vid podataka ne smije u nečijem vlasništvu zadržati više od 30 dana.

Bilo kako bilo, Epic Games ne namjerava da stane sa ilegalnim radnjama sa čijim detaljima niko nije unaprijed upoznat. Pitanja je mnogo, ali ono jedno najveće pitanje jeste: kojim korisničkim podatcima Epic Games ima pristup? Očito je da Epic ima pristup svim informacijama i podatcima koji se nalaze na vašem sistemu. Ukoliko ih zanima nešto specifično, vrlo jednostavno mogu da prikupe sve potrebne informacije.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.