Najavljen USB4 i duplo je brži od USB 3.2

Najavljen USB4 i duplo je brži od USB 3.2

Intel je najavio novi USB4 koji koristi Thunderbolt 3 tehnologiju za dostizanje nevjerovatnih brzina i do 40Gbps. USB4 je duplo brži od USB 3.2 standarda i donosi značajna poboljšanja tipa brži protok, mogućnost za prijenos električne energije, te široku podršku za monitore.

usb4hunder3.jpg

Iz Intela kažu kako će USB4 biti dostupan sredinom 2019. godine. USB4 će koristiti isti reversible USB Type-C konektor i podržavati USB 2.0, USB 3.2 i Thunderbolt 3 standarde. Oduvijek su Thunderbolt 3 portovi bili gotovo pa ekskluzivni samo za Apple proizvode, a sada će i ostali korisnici imati priliku da ga isprobaju s obzirom da Intel vezuje USB4 i Thunderbolt 3 u jednu jedinicu.

“Glavni cilj USB tehnologije jeste da donese korisniku mogućnost kombinovanja podataka, displeja i prijenos električne energije kroz jedan jednostavan konektor. USB4 je specifično dizajniran za podršku i optimizaciju prijenosa velike količine podataka, električne energije, te široku podršku za monitore.” Brad Saunders, predsjednik USB Promoter Group

Intel je najavio da će nova generacija Ice Lake procesora biti ujedno i prva generacija koja će podržavati Thunderbolt 3 po samom izlasku. USB4 će omogućiti povezivanje dva 4K HDR monitora na 60Hz, ili jedan 5K monitor.

usb4typec.jpg

“Thunderbolt protokol će omogućiti nevjerovatan napredak i pretvoriti USB4 u najjednostavniji višenamjenski port dostupan svima.” Jason Ziller, generalni menadžer za Client Connectivity Division u Intelu

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.