Intel procesori na udaru novog sigurnosnog propusta ‘Spoiler’, softverska popravka nije moguća

Intel procesori na udaru novog sigurnosnog propusta ‘Spoiler’, softverska popravka nije moguća

Sigurnosni problemi za Intel nisu mala stvar u posljednjih godinu dana. Sa Meltdown i Spectre propustima koji su već zaboravljeni, dolazi nam novi sigurnosni propust imena Spoiler.

Ovaj sigurnosni propust ima slična svojstva kao Spectre i Meltdown, a otkrio ga je Worcester Polytechnic Institute and the University of Lübeck. Spoiler propust imaju svi Intelovi procesori počevši od 1st-Gen Core generacije, pa sve do najnovije. To je devet generacija Intel procesora na udaru novog sigurnosnog propusta.

“Propust se može aktivirati sa samo par jednostavnih instruckija, a te instrukcije imaju utjecaj na sve Intelove procesore počevši od 1st-Gen Core generacije. Ovaj propust nema nikakve veze sa operativnim sistemom, a funkcioniše čak i unutar virtualnih mašina i sandbox polja. Korijen ovog problema započinje u samoj memoriji čipa.” -Worcester Polytechnic Institute and the University of Lübeck

Nažalost, u reportaži koju nam donosi Worcester Polytechnic Institute and the University of Lübeck kažu kako softverska popravka ovog sigurnosnog propusta nije moguća. Intel je upoznat sa ovim propustom još 1. decembra 2018. godine.

“Primili smo informaciju sa ovog istraživanja, i sigurni smo da je softverska popravka moguća ukoliko odradimo određene i specifične promjene. Ovo uključuje zaobilazak i kontrolu svih operacija bez obzira na vrstu podataka. Očekujemo da DRAM moduli mogu da se brane protiv napada sličnih Rowhammeru. Zaštita naših korisnika i njihovih podataka je za nas vrlo važna stvar, te smo zahvalni svim istraživačima koji pronađu bilo kakav propust.” -Intel

Još uvijek nije poznato da li je iti jedan model AMD procesora zahvaćen sa ovim sigurnosnim propustom.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.