AMD patentirao Variable Rate Shading tehnologiju za novu generaciju konzola i (next-gen Navi) grafičkih kartica

AMD patentirao Variable Rate Shading tehnologiju za novu generaciju konzola i (next-gen Navi) grafičkih kartica

AMD je patentirao Variable Rate Shading ili kraće rečeno VRS tehnologiju koju će iskorsititi za next-gen Navi grafičku arhitekturu. Navi neće biti samo nova generacija AMD Radeon grafičkih kartica, nego i arhitektura koja će se naći u novim PlayStation 5 i Xbox Scarlett konzolama.

VRS je metoda koja automatski određuje koji dio scene će biti obrađen na višoj, a koji na nižoj rezoluciji bez da se to uopšte i primjeti. Ova tehnologija bi trebala da fokusira više resursa na mjesta gdje će igrač zapravo da drži pogled tokom igranja određene video igre, nego na mjestima koja uopšte neće ni primjetiti.

Kako to zapravo izgleda u stvarnosti? U suštini, NVIDIA nam je već predstavila ovu tehnologiju, a kako ona funkcioniše možete pogledati na slici ispod:

nvidiavrs-343178

Kao što se sa slike iznad može vidjeti, bojama označena mjesta na slici prikazuju prioritete obrade grafike u Forzi Horizon 3. Model automobila i sama mjesta ispod i oko samog modela automobila imaju najveći prioritet. Zelena boja označava visoki prioritet, žuta srednji, dok ljubičasta i crvena boja označavaju najmanji prioritet, jer su to mjesta koja vrlo brzo nestaju iz kadra.

Jedna od primjena ove tehnologije bi bila za pokretanje igara u 4K rezoluciji. Umjesto da se kompletna igra renderuje u 4K rezoluciji, što je četiri puta više piksela od 1080p rezolucije, prioritet 4K rezolucije bi bio dostupan samo za određene elemente na sceni.

AMD-ova VRS tehnologija nije ništa novo, nego identična stvar onome što je NVIDIA prikazala prošle godine u novembru. Primjena ove tehnologije sa NVIDIA Turing arhitekturom se već može primjetiti u Wolfenstein II: The New Colossus. No, što AMD više raširi ovu tehnologiju, to će ona biti više primjenjena u budućnosti. Ovo svakako znači da nove konzole ponovo neće imati izvornu 4K rezoluciju.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.