Microsoft testira tehnologiju pokretanja Xbox One igara za Windows 10

Microsoft testira tehnologiju pokretanja Xbox One igara za Windows 10

Čini se da Microsoftovi motori rade punom parom u zadnjih par godina. Ne da su samo doveli backward compatibility na Xbox One kako bi mogao pokretati Xbox igre čak i sa originalnog Xboxa, nego su izdali i Play Anywhere naslove poput Forze Motorsport 7.

Windows 10 build 18334 donosi novu tehnologiju koja će omogućiti pokretanje Xbox igara kroz Windows Store, na taj način Windows 10 korisnici će moći pokretati Xbox One naslove na svom Windows 10 PC-u.

Originalni State of Decay je bio prvi na listi testiranja. Microsoft je izdao besplatne kopije kako bi testirali ovu tehnologiju. Kako stoje stvari, Microsoftov Store preuzima igru direktno sa assets1.xboxlive.com kao “.xvc” Xbox game file.

Šta ovo zapravo znači? Znači da umjesto da se Microsoft bavi dizajniranjem igre i za Xbox One i za PC, jednostavnim prenošenjem Xbox One paketa na PC – igračima bi bila Xbox One verzija igre dostupna za pokretanje bez ikakvih dodatnih konfiguracija.

Sve ovo nas dovodi do činjenice da su glasine kako Microsoft dovodi Xbox Game Pass na PC zapravo istinite. Već sad možete kupiti neke od Microsoftovih igara na Xboxu i igrati ih na PC-u, kao i obratno.

Čini se da sa ovom novom tehnologijom Microsoft može teoretski jednostavno “baciti” Xbox Game Pass listu igara na Windows 10. Vrijedno je napomenuti da Xbox Game Pass na svojoj listi ima stotine veoma dobrih naslova.

Jedino pitanje koje se ovdje može postaviti Microsoftu jeste: koliko dobro će same Xbox One verzije igara raditi na Winodwsu 10, i da li će PC igrači dobiti bilo kakve nadogradnje što se same grafike tiče?

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.