Microsoft i Nintendo u sve boljim odnosima, Game Pass stiže na Nintendo Switch

Microsoft i Nintendo u sve boljim odnosima, Game Pass stiže na Nintendo Switch

Već nekoliko mjeseci, pa čaki duže kruže glasine kako će Microsoft da implementira svoj Game Pass na Nintendo Switch. Čini se kako Microsoft i Nintendo imaju dosta zajedničkih ideja koje žele realizovati.

Važna stvar koju treba napomenuti jeste da je Microsoft primarno kompanija koja se bazira na razvoj softvera i pretplatničkih servisa, što se zapravo nije promjenilo od samog početka postojanja Microsofta. Microsoft nije kompanija koja zaključava svoje servise ekskluzivno na jednu platformu. Štaviše, Microsoft konstantno radi na dovođenju svojih aplikacija i softvera na druge platforme kako bi na taj način imali pristup što većem broju korisnika.

Iako je Microsoft dijelom pokušao da se bazira samo na jednu platformu i posveti svom vlastitom ekosistemu pod vodstvom Steve Balmera i Satye Nadella, u zadnjih nekoliko godina uspjeli su da izbjegnu ekskluzivnost i rašire svoje servise što je više moguće.

Da skratimo priču, Microsoft nije kompanija koja se bazira samo na video igre, nego je kompanija koja se konstanto vrti oko softvera i pretplatničkih servisa. Gaming nije centar Microsoftovog postojanja. Iako iz Microsofta konstantno pričaju kako im je gaming važan segment poslovanja, što sasvim sigurno i jeste, Microsoft bi i dalje bio jedna od najvećih kompanija u svijetu tehnologije i bez da se uopšte bave gaming svijetom.

Za Microsoft sami Xbox nije toliko važna stvar, kao što je to PlayStation za Sony, ili Switch za Nintendo. Xbox je samo platforma preko koje Microsoft plasira svoje servise. Oni od Xboxa imaju onoliko koristi koliko im on zapravo uspjeha donese u segmentu prodaje i proširenja svojih planova.

Microsoftov Game Pass je upravo ono što je Netflix za video stremaing, jedan od najvećih servisa koje Microsoft posjeduje. Iako većina smatra da je Microsoftov Game Pass samo tamo neka pretplata, ova vrsta pretplate je nešto što milioni vlasnika Xbox konzole koriste. Game Pass vam pruža pristup stotinama odličnih naslova bez bilo kakve limitacije za fiksnu mjesečnu pretplatu, nešto slično Originovom Accessu, ali dosta bolje.

Sama najava za xCloud je dovoljan razlog da Microsoft i dalje radi na proširenju svojih kapaciteta iz razloga što upravo xCloud uz pomoć streaminga omogućava da se Xbox igre igraju i na drugim platformama.

Nintendo Switch trenutno ima oko 30 miliona korisnika, a imati će još dosta više kada Game Pass dođe na njega, što znači da Microsoft na raspolaganju ima 30 miliona novih potencijalnih Game Pass “kupaca” jednostavnim implementiranjem jednog ovakvog servisa na drugu platformu.

Šta će sami Nintendo da postigne sa ovim? S obzirom da je Nintendo dijelom staromodna kompanija, oni se ne zamaraju previše sa kreiranjem i dovođenjem svojih pretplatničkih servisa na svoje platforme. Najbitnija stvar koju će Nintendo da dobije sa ovim jeste ogroman broj igara koje drugačije ne bi mogle da se igraju na Switch konzoli. Game Pass će svakako pomoći i povećanju broja korisnika samog Nintendo Online servisa, bez kojeg se Game Pass neće moći koristiti.

Šta god drugi mislili o zajedničkim idejama Microsofta i Nintenda, najbitnija stvar za ove dvije kompanije jeste da zajedničkim snagama stvore nešto što će većinski dio gaming publike i “konzumirati.”

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.