PlayStation 5 patent potvrđuje da će nova Sony konzola pokretati igre sa starijih PlayStation konzola

PlayStation 5 patent potvrđuje da će nova Sony konzola pokretati igre sa starijih PlayStation konzola

Sony je registrovao novi patent u Japanu koji prikazuje da bi PlayStation 5 mogao pokretati igre sa starijih PlayStation konzola, uključujući trenutni PlayStation 4 kao i ostatak PlayStation konzola počevši od one prve.

Patent je registrovan pod imenom “simulacija legacy bus operacije za backward compatibility”, što može značiti samo jedno, a to je da će nova Sonyjeva konzola moći pokretati igre sta starijih PlayStation konzola. Patent slike možete pogledati ovdje: patent slika 1 i patent slika 2.

Sad se možda pitate, “šta je taj bus? Neka vrsta prijevoznog sredstva?” Ne, u tehničkom smislu bus predstavlja samu komunikaciju između dvije komponente u nekom elektronskom uređaju. Sony je kroz sami patent pokazao probleme sa kojim se susreće tokom pokretanja legacy igara na novom hardveru. Ovom metodom bi Sony mogao da odradi emulaciju bus operacija starijih konzola, te postoji velika mogućnost da će sve te starije PlayStation igre raditi dosta bolje i dobiti neku vrstu remastera pomoću ove emulacije.

Sony-Playstation-4-kit-full

Dva nova patenta zajedno povezuju CPUID i bus interfejs koji će zajedničkim snagama omogućiti proces emulacije, dok sva ta muka oko emulacije nije potrebna kako bi se omogućilo pokretanje starijih Xbox igara na novom Xbox hardveru.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.