Google ponovo laže, povučena odluka o gašenju AdBlock ekstenzija

Google ponovo laže, povučena odluka o gašenju AdBlock ekstenzija

Nakon velikog kriticizma za API promjene koje su trebale da dođu za Google Chrome i Chromium bazirane pretraživače, ova odluka je, za sad, ipak povučena.

Korisnici nisu jedini koji su se pobunili oko ovih promjena. Sami developeri i kreatori ekstenzija za Google Chrome su također imali dosta toga da dodaju, a njihova mišljenja nisu bila pozitivna.

Jedan od argumenata koje je Google koristio za donošenje odluke i modifikacije samog API-a jeste taj da AdBlock ekstenzije usporavaju same pretraživače. No, ovaj argument je potopljen sa istraživanjem koje je sproveo Cliqz, vlasnik Ghosteryja i WhoTracks.me. Samo nekoliko sati od objavljivanja ovog istraživanja, Google developer Devlin Cronin koji radi na razvoju Google Chroma objavio je vijest da će sve planirane promjene biti povučene.

Cliqzovo istraživanje kaže da AdBlocker ekstenzije imaju minimalni utjecaj na same performanse pretraživača. Vrijeme trajanja odluke same ekstenzije da utvrdi koje konekcije će blokirati traju samo nekoliko milisekundi, što se nikako ne može smatrati kao usporavanje.

ghostery-ublock-origin-brave-duckduckgo-adblock-plus-all.png

“Iz naših testiranja ustanovili smo da ova tvrdnja nije tačna, jer blokiranje popularnog sadržaja traje dosta kratko. Štaviše, efikasnost samih AdBlock ekstenzija se konstantno poboljšava zahvaljujući tehnologijama poput WebAssemblyja.”

Odluka je još uvijek otvorena, te je implementiranje ovih promjena i dalje moguć. Google je planirao da zamijeni stari webRequest API sa novim declarativeNetRequest API sistemom pomoću kojeg bi Google imao apsolutnu kontrolu nad kompletnim Google Chrome pretraživačem. Promjene za tzv. Manifest V3 još uvijek nisu poznate, ali Google sasvim sigurno neće odustati od plana da suzbije blokiranje reklama na ovaj ili onaj način.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.