Next-Gen konzole bi mogle dobiti DXR Ray tracing, tvrdi Metro Exodus rendering programer

Next-Gen konzole bi mogle dobiti DXR Ray tracing, tvrdi Metro Exodus rendering programer

S obzirom da je za bilo kakav vid ray tracinga potrebna grafička kartica od minimum $350, znači da je sami ray tracing, barem za sad, dostupan samo malom dijelu PC korisnika. Dok je NVidia investirala ogromne resurse da tehnologiju implementira u svoju 2000 seriju grafičkih kartica, AMD sa druge strane i dalje čeka da kokoška snese jaje na kojem piše “kva kva ray tracing.”

4A Games rendering programer Ben Archard vjeruje kako bi ray tracing bio značajan za next-gen konzole. On misli da bi ray tracing bio moguć na PlayStationu 5 i Xbox Scarlett. Archard kaže kako sama NVidijina Turing arhitektura nije potrebna za ostvarenje ray tracinga, te da ona samo pomaže da se taj posao lakše i puno efikasnije odradi.

“Kad se priča o ray tracingu za sljedeću generaciju konzola, hardver ne mora biti specifično odrađen sa RTX jezgrama. Ta jezgra nisu sve što je bitno kad se govori o ray tracingu, te ona samo pomažu da se posao odradi efikasnije i dosta brže. Takve kalkulacije se mogu vršiti i na hardveru koji ih ne posjeduje. Zapravo, sve i jedna grafička kartica koja podržava DX12 može da pokreće i DXR jer je DXR samo nadogradnja za DX12.”

Kako bi se DXR pojavio na konzolama, potrebna je vrlo brza memorija, jer ray tracing zahtijeva da se svi elementi i kalkulacije vrše velikom brzinom i u stvarnom vremenu. Ukoliko next-gen konzole budu imale dovoljno brzu memoriju, nema sumnje da je implementacija ray tracinga nemoguća.

Ono što je jedini problem ovdje jeste odabir između želje za 4K60 ili želje za ray tracingom. Vjerujem da bi većina korisnika konzola prije odabrala mogućnost za 4K60 nego 1080p60 sa ray tracingom. Ukoliko se zapravo desi da konzole iduće generacije budu imale implementiran ray tracing i to sa rezolucijom ispod 4K, pitanje je koliko će korisnici trenutnih konzola biti zadovoljni sa tom odlukom.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.