Square Enix regrupiše jedanaest manjih razvojnih divizija u četiri veće

Square Enix regrupiše jedanaest manjih razvojnih divizija u četiri veće

Square Enix je danas objavio skriptu sa informacijama sa kvartalne financijske konferencije za investore i analitičare gdje su predstavili detalje o regrupisanju i reorganizaciji biznisa.

Prije svega, dobili smo informaciju da se Just Cause 4 prodao u manjem broju nego što je Square Enix prvenstveno očekivao, što je dovelo do “razočaravajućih” kvartalnih rezultata. Digitalne prodaje za Shadow of the Tomb Raider su porasle tokom praznika, te je se najnovija avantura Lare Croft prodala u 4.12 miliona primjeraka do kraja decembra 2018. godine, što su označili kao “slab početak” prodaje.

Kingdom Hearts III se već prodao u više od 5 miliona primjeraka, a Square Enix očekuje da će se taj broj još povećati do kraja 2019. fiskalne godine koja završava u martu ove godine.

CEO Yosuke Matsuda je izjavio kako Square Enix radi na reorganizaciji svojih jedanaest divizija (razvojnih studija) u četiri veće divizije kako bi se poboljšala efikasnost. Iz Square Enixa očekuju da će im ova reorganizacija donijeti velike profite do kraja 2020. fiskalne godine, jer su uvjereni da će im igre koje će najaviti na E3 2019 konferenciji to i omogućiti.

Matsuda je također podijelio svoje mišljenje o slaboj prodaji za Just Cause 4 i Shadow of the Tomb Raider, kazajući:

“Mislimo da je glavni razlog taj što nismo bili dovoljno uvjerljivi kako bi igrači odabrali naše igre umjesto one od konkurencije. Dok se igre sve više prodaju u digitalnom obliku, broj prodaja u svim segmentima je vrlo važan na samom početku kako bi se skrenula pažnja kupaca. Danas igrači imaju nevjerovatan broj igara na izbor, i mislim da mi nismo bili dovoljno uvjerljivi sa načinom predstavljanja naših igara. Zbog toga moramo da se više potrudimo i baziramo na reklamiranje samog proizvoda prije njegovog izlaska.”

Šta će na kraju biti i kako će se situacija odvijati za Square Enix, vrijeme će pokazati.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.