Ubisoft: “Epic Games Store ekskluzivnost za The Division 2 pomogla je prodaji same igre na Uplayu”

Ubisoft: “Epic Games Store ekskluzivnost za The Division 2 pomogla je prodaji same igre na Uplayu”

Ako ste jedan od onih koji se pita kako se zapravo prodaje novi Tom Clancy’s The Division 2, dobili smo i službeni odgovor iz samog Ubisofta. Naime, Ubisoftov CEO Yves Guillemot kaže kako su pred-narudžbe za The Division 2 na PC-u dosta veće nego za originalni The Division. Isto tako je Guillemot rekao kako je Epic Games Store ekskluzivnost doprinjela samoj prodaji igre na njihovoj Uplay platformi.

“Sa ekskluzivnim partnerstvom vidjeli smo šansu da povećamo izgradnju naše Uplay digitalne trgovine, a u isto vrijeme pomognemo partneru koji cijeni naše igre i pruža bolje uslove. Broj igrača zainteresovanih za The Division 2 je ohrabrujući, jer su same pred-narudžbe za The Division 2 veće nego pred-narudžbe za prvi The Division. Mislim da će ovo partnerstvo sa Epic Games Store-om dati Ubisoftu veću priliku za napredak.”

Interesantan je podatak da sami Epic Games Store nije napravio apsolutno nikakvu štetu po Ubisoft, jer oni koji zapravo žele da nabave igru to čine putem Ubisoftove Uplay platforme. Ubisoft na ovaj način zarađuje 100% od prodaje, dok bi na Steamu zaradili 80% od prodaje.

Jedna stvar vrijedna spomena je ta da je sami CEO Ubisofta, Guillemot rekao kako je Epic Games Store “dosta pomogao da ostvare veće dobitke putem svoje trgovine, te veću zaradu na Epic Games Store-u. Sve to je doprinjelo jako ‘glatkom’ napuštanju Steam platforme.”

Ako uzmemo u obzir da Ubisoftove igre svejedno zahtijevaju Uplay kako bi se pokretale, ne vidim apsolutno nikakvu poentu da se The Division 2 zapravo kupi na Epic Games Store-u. Iako je identična stvar sa Steam platformom, ipak većina igrača i dalje Ubisoftove igre kupuje putem Steam trgovine kako bi sve igre imali na okupu.

Teško je povjerovati da je The Division 2 popularniji od samog originala, pogotovo jer je The Division oborio brojne rekorde što je na kraju rezultiralo sa manje više razočaravajućim rezultatima za igrače. Bilo kako bilo, svakako treba skinuti kapu developerima koji godinama nakon izlaska same igre i dalje rade na popravljanju iste i izbacuju novi sadržaj za igrače.

Nadati se da The Division 2 neće imati isti katastrofalni ‘launch’ kad izađe 15. marta za PC, PlayStation 4 i Xbox One.

DIPF EZIO

DIPF EZIO

Vlasnik DIPF Balkan Gaming Communityja, samostalni softver developer i veliki fan svega što ima veze sa The Walking Dead univerzumom.